Business Internaţional

Chinezii de rând se revoltă

Chinezii de rând se revoltă

Autor: Catalina Apostoiu

21.07.2022, 00:05 2348

În ultimii ani, preşedintele chi­nez, Xi Jinping, a adus în lesă cele mai mari companii tech, a sufocat demo­craţia din Hong Kong şi a băgat în lockdown 26 milioane de oameni din Shangai pentru a elimina corona­vi­rusul. Acum, însă, el se află în faţa unui atac neaşteptat, venit din partea cumpărătorilor de locuinţe din clasa de mijloc care îşi văd avuţia familiei ­sub­ţiindu-se din cauza de­clinului susţinut al pieţei imobilare, care reprezin­tă o cincime din acti­vitatea economică a Chinei, relatează Bloomberg.

Aproximativ 70% din avuţia gos­podăriilor din China este legată de sectorul proprietăţii, mult mai mult decât în SUA, iar situaţia actuală este una foarte delicată din punct de vedere politic pentru Partidul Comunist şi Xi. Peste doar câteva luni, congresul partidului comunist se va întruni, iar Xi este aşteptat să ob­ţină un al treilea mandat la condu­cerea ţării. Mai mult, Xi este aşteptat să-şi laude politicile ca fiind benefice pentru atingerea „prosperităţii co­mune“ pentru cetăţenii de rând.

Piaţa rezidenţială chinezească are nevoie disperată de o creştere a încrederii, spun analiştii, după ce anunţurile privitoare la suspendarea plăţilor creditelor ipotecare de către cumpărătorii de locuinţe au zguduit acţiunile băncilor, generând temeri privitoare la o posibilă criză siste­mică, notează CNBC.

Valoarea creditelor nu este atât de îngrijorătoare pe cât este impactul ultimelor evenimente asupra cererii şi preţurilor unuia dintre cele mai importante active financiare din China: locuinţele.

Cumpărătorii de locuinţe protes­tează cu privire la întârzierea lucră­rilor de construcţie pentru aparta­men­tele pentru care au plătit dina­inte, cum se întâmplă în China.

După două decenii de creştere uriaşă, dezvoltatorilor imobiliari chi­nezi le este mai dificil să supra­vieţuiască din cauza eforturilor Beijingului de a combate depen­den­ţa ridicată a companiilor de datorii, potrivit Bloomberg. Dificultăţile a­cestora, dublate de restricţiile anti-Covid au dus la amânarea proiec­telor de construcţii, determinând cumpărăto­rii de locuinţe să-şi pună propriul cre­dit financiar în pericol prin suspen­darea plăţii creditelor ipotecare.

Deja apar semne că Xi va încerca să găsească o soluţie, însă chiar dacă o soluţie pe termen scurt va fi a­doptată, preşedintele chinez are în faţă riscuri pe termen mai lung. China a asistat în ultimele luni la o serie de proteste online cu privire la probleme sociale.

„Dacă mii de proprietari de lo­cuinţe cred că cel mai important activ le este în pericol, ar putea protesta ca persoane individuale în întreaga Chină, creând o criză politică siste­mică“, arată Andrew Collier, de la Orient Capital Research.

În plus, criza dă semne că s-ar putea extinde către alte sectoare, în condiţiile în care unii furnizori ai dezvoltatorilor imobiliari chinezi refuză să-şi ramburseze creditele bancare din cauza facturilor neplătite care li se datorează.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO