Business Internaţional

Chinezii deţin una dintre cele mai cunoscute aplicaţii din lume. Compania ByteDance este creatorul TikTok şi este estimată 75 mld. dolari

Chinezii deţin una dintre cele mai cunoscute aplicaţii...

Autor: Iulian Tenchiu

09.06.2019, 10:41 243

Gigantul chinez este acum una dintre cele mai bine evaluate firme de tehnologie privată din lume, în valoare de 75 de mld. de dolari, şi deţine o gamă largă de aplicaţii. În portofoliul ByteDance se pot regăsi inclusiv aplicaţii ce oferă informaţii meteorologice, dar şi aplicaţii pentru social media, scrie CNBC.

 Înfiinţată în anul 2012 de către antreprenorul tehnic Yiming Zhang, ByteDance a lansat rapid o suită de aplicaţii începând simultan cu Neihan Duanzi, o platformă în care utilizatorii au împărtăşit glume sub formă de videoclipuri scurte şi postări scrise. Platforma fost în cele din urmă închisă de cenzorii chinezi în 2018.

ByteDance a lansat în 2012 Toutiao, o aplicaţie de ştiri care utilizează algoritmi pentru a sugera articole şi videoclipuri utilizatorilor. Este una dintre cele mai mari aplicaţii de ştiri din China şi este instalată lunar în peste 250 de milioane de dispozitive unice, potrivit firmei cercetare iResearch.

Una dintre cele mai cunoscute aplicaţii ale companiei este Douyin, lansată în 2016, cunoscută internaţional ca şi TikTok. Potrivit rapoartelor emise de ByteDance, aplicaţia este utilizată lunar de aproximativ de 500 mil. de oameni. În prezent acest număr ar putea creşte, în condiţiile în care, potrivit reprezentanţilor gigantului chinez, s-au înregistrat 500 mil. de utilizatori recent numai în China.

Modul companiei de a realiza profit se bazează în principal pe publicitate. Pe Toutiao, utilizatorii vor vedea anunţuri în fluxul de ştiri, îar pe Douyin în China, companiile pot plăti pentru a difuza anunţuri.

TikTok nu a adoptat încă politica publicităţii, dar un raport al companiei din ianuarie susţine că ByteDance încearcă acum să testeze anunţurile pe platformă, ceea ce ar putea deschide drumul către un nou flux de venituri pe plan internaţional.

Principala sursă de venit pentru TikTok sunt achiziţiile în aplicaţie. Utilizatorii pot o cumpăra monedă virtuală pe care apoi o dau cadou creatorilor de conţinut. Utilizatorii aplicaţiei au cheltuit în februarie aproximativ 5,5 mil. de dolari pe aceste monede, înregistrându-se o creştere de 243% în raport cu valoarea de 1,6 mil. dolari, estimată în februarie 2018.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO