Business Internaţional

Chinezii investesc mai mult în infrastructură decât americanii şi europenii la un loc

Chinezii investesc mai mult în infrastructură decât...

Autor: Lorena Cornea

15.06.2016, 17:18 2711

Cu toate că infrastructura poate fi considerată o nevoie de bază pentru un stat, investiţiile pe această parte au scăzut în zece economii importante de la criza financiară încoace, inclusiv în Statele Unite, potrivit unui studiu al McKinsey Global Institute. Totuşi, chinezii au un succes enorm în ceea ce priveşte starea drumurilor, podurilor, canalelor etc.

Potrivit unui raport Bloomberg, China cheltuie mai mult pe infrastructura economică într-un an decât America de Nord şi Europa de Vest la un loc.

Economiştii din toată lumea au ajuns la ocncluzia că acum este într-adevăr momentul oportun de a investi în infrastructură, pentru că ratele dobânzilor sunt mici iar economia globală ar putea profita de pe urma cheltuielilor în acest sens.

Raportul aminteşte zece ţări unde investiţiile în infrastructură au scăzut ca procent din PIB din 2008 în 2013: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia, Australia, Coreea de Sud, Brazilia, India, Rusia, Mexic şi Arabia Saudită. În contrast cu declinul pe scară largă, ponderile cheltuielilor de infrastructură din PIB au crescut în Japonia, Germania, Franţa, Canada, Turcia, Africa de Sud şi China, potrivit Bloomberg.

Totuşi, există şi conceptul de prea mulţi bani daţi pe infrastructură. La ratele curente de investiţii, China, Japonia şi Australia sunt susceptibile de a-şi depăşi nevoile până în 2030, a reieşit din studiul McKinsey.

Pentru a fonda infrastructura într-un mod public, raportul sugerează creşterea taxelor celor care o folosesc în mod direct, printre altele - de exemplu, creşterea taxelor de autostradă. Pentru a încuraja investiţiile private, conducătorii studiului sunt în favoarea creşterii unei certitudini de reglementare şi de a oferi investitorilor capacitatea de a percepe preţuri care produc un profit cu risc acceptabil. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO