Business Internaţional

Chinezii îşi extind influenţa comercială în Germania

Chinezii îşi extind influenţa comercială în Germania

Autor: Catalina Apostoiu

18.06.2019, 00:03 502

Ca unul dintre punctele terminale ale vastei noi rute comerciale globale a Chinei, fostul oraş industrial Duisburg este bine cunoscut multor companii chineze, iar mulţi locuitori de acolo sunt optimişti în legătură cu influenţa în creştere a Beijingului, scrie Deutsche Welle.

Duisburg îşi întăreşte legăturile cu China. „Tendinţa este clară. Trebuie să colaborăm cu China“, spune Gabriele Ruken, director al liceului Max Planck, indicând faptul că oraşul a dezvoltat deja „legături culturale şi economice strânse“. În acest sens, şcoala va introduce cursuri de limbă chineză din clasa a şaptea.

Legăturile dintre oraş şi China s-au format cu 40 de ani în urmă, când Duisburg şi Wuhan au devenit oraşe-surori. Astăzi, Duisburg este mai familiar multor chinezi decât Berlinul, iar 100 de companii chineze şi-au stabilit filiale acolo. Duisburg are nevoie urgentă de investiţii. Şomajul de acolo este de aproximativ 11%, faţă de media germană de numai 3%.

Portul oraşului a devenit un factor economic cheie în relaţia cu China. În ultimii 20 de ani, 7.000 de locuri de muncă au apărut în acest sector graţie noului drum al mătăsii (BRI).  Duisburg, care deţine cel mai mare port interior din lume, este vital pentru BRI. Acesta are opt terminale de containere unde mărfurile sunt încărcate pentru transport către întreaga Europă. Comerţul cu China este în creştere.

Thomas Pattloch, avocat care consiliază companiile germane cu privire la modul în care ar trebui să facă afaceri cu partenerii chinezi, avertizează că „nemţii sunt extrem de naivi când negociază cu chinezii“. Reprezentanţii oraşului susţin însă că până acum chinezii s-au dovedit a fi parteneri corecţi de afaceri.

Pattloch este de acord, dar avertizează că firmele germane ar trebui să fie mai prudente în legătură cu subiecte ca securitatea datelor şi telecomunicaţiile.

Duisburg intenţionează să-şi dezvolte infrastructura de smart city, în parte cu tehnologie 5G de la Huawei, controversata companie chineză. Martin Murrack, care conduce departamentul de digitalizare al Duisburgului susţine însă că Huawei este doar una dintre companiile cu care se colaborează pentru programul smart city.

De fapt, Murrach ar prefera să lase politica în seama guvernului german. Iar mulţi localnici cred în continuare că pot avea încredere în partenerii de business asiatici. Până la urmă, economia oraşului are nevoie de tot ajutorul pe care-l poate obţine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO