Business Internaţional

Chinezii îşi revin, în timp ce restul lumii suferă: Economia Chinei a crescut cu 4,9% în T3

Chinezii îşi revin, în timp ce restul lumii suferă:...

Autor: Alex Ciutacu

19.10.2020, 11:51 187

Economia Chinei a crescut cu 4,9% de la an la an în al treilea trimestru din 2020, pe fondul revenirii sectorului industrial, în contextul în care Beijingul îşi revine după pandemia de coronavirus care a debutat în regiunea Wuhan, potrivit FT.

Creşterea PIB-ului s-a situat sub aşteptări, însă a depăşit nivelul de plus 3,2% înregistrat în T2 şi reprezintă o revenire bruscă de la declinul istoric înregistrat la începutul anului.

Revenirea Chinei, a doua cea mai puternică economie din lume, se extinde uşor dinspre zona industrială şi către consum, într-un moment în care restul economiilor globale sunt încă sub presiune.

Producţia industrială din China a crescut cu 6,9% în luna septembrie – cel mai ridicat nivel lunar din acest an, similar cu nivelul din decembrie 2019, înainte de anunţarea epidemiei, respectiv pandemiei de Covid-19.

De asemenea, vânzările de retail au înregistrat cea mai bună lună din acest an, cu o creştere de 3,3% în septembrie. În august, retailul a crescut cu 0,5%, după şapte luni de scăderi consecutive.

Chaoping Zhu, strateg pentru pieţele globale în cadrul JPMogan Asset Management, a semnalat o „continuare a normalizării activităţilor economice în următoarele trimestre”.

„Când încrederea consumatorilor se îmbunătăţeşte, consumul ar putea depăşi investiţiile şi ar putea deveni principalul palier al cererii din piaţa internă”.

China a anunţat că a reuşit să oprească răspândirea virusului, înregistrând cazuri la un nivel minim record în ultimele luni, pe măsură ce restul economiilor globale luptă cu un noul val de infectări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO