Business Internaţional

Chinezii rămân fără bani: Investiţiile anuale realizate peste graniţe, în scădere în 2017

Chinezii rămân fără bani: Investiţiile anuale...

Autor: Catalina Apostoiu

30.09.2018, 19:20 719

Investiţiile directe realizate de China peste hotare au înregistrat prima scădere anuală de la lansarea calculelor în 2002, relevă un raport guvernamental, potrivit CNBC.

Declinul vine în condiţiile în care liderii celor mai mari două economii ale lumii au început să analizeze mai strict tranzacţiile cross-border în urma unei creşteri puternice a investiţiilor chineze din SUA.

Beijingul ar dori să stăvilească ieşirile de capital, în timp ce administraţia Trump invocă motive legate de siguranţa naţională pentru încetinirea sau blocarea achiziţiilor de companii americane de către chinezi.

Anul trecut, investiţiile externe ale chinezilor au scăzut cu 19,3% până la 158,29 miliarde de dolari, de la 196,5 miliarde $ în 2016, potrivit datelor statistice publicate de guvernul chinez, marcând primul declin înregistrat din 2002.

Cifrele pentru perioada cuprinsă între 2002-2005 include numai investiţii directe externe non-financiare, în timp ce cele începând din anul 2006 includ toate industriile.

Investiţiile chineze din SUA s-au situat la 6,43 miliarde de dolari în 2017, în scădere cu 62,1% faţă de anul anterior, relevă raportul citat.

Spre deosebire, investiţiile având drept destinaţie Europa au urcat la un nivel record de 18,46 miliarde de dolari în 2017, o creştere de 72,7% faţă de anul 2016.

În acest an, la aproape 40 de ani după ce China a început să-şi deschidă economia pentru Vest, SUA şi Europa iau măsuri pentru a-şi închide porţile în faţa pofei crescute pentru achiziţii a investitorilor chinezi.

Un raport recent al Rhodium Group relevă că investiţiile chineze din America de Nord s-au prăbuşit la un minim pe 7 ani în prima jumătate a acestui an. Investiţiile chineze totale din SUA şi Canada s-au situat la doar 2 miliarde $, în scădere cu 92% faţă de primul semestru al anului trecut.

Spre deosebire, Europa a absorbit investiţii chineze de aproximativ 12 miliarde de dolari, de şase ori nivelul celor din America de Nord. Europa a primit 20 de miliarde de dolari în tranzacţii M&A chineze anunţate, cu mult peste cele de 2,5 miliarde de dolari anunţate în America de Nord în primul semestru.

Însă şi unele capitale europene şi-au înăsprit recent politicile privind investiţiile chineze.

În principal, Germania şi Franţa, îngrijorate că ar putea pierde tehnologii vitale, încearcă să întărească atribuţiile guvernului de a bloca achiziţii vizate de străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO