Business Internaţional

Chinezii ţintesc sus şi îşi continuă ofensiva în sectorul bancar european: Constructorul auto chinez Geely, proprietarul Volvo, va deveni acţionar majoritar al băncii daneze Saxo Bank.

Sediul Saxo Bank din Copenhaga

Sediul Saxo Bank din Copenhaga

Autor: Catalina Apostoiu

04.10.2017, 00:04 552
În ultimele luni, investitorii chinezi au achiziţionat participaţii importante în nenumărate companii europene din diverse sectoare, dar mai ales din cel financiar, China încercând în acest fel să pună mâna pe savoir-faire-ul tehnologic al societăţilor de servicii financiare ale vechiului conti­nent, scrie Le Figaro.

Iar ofensiva continuă. Ultima miş­care: constructorul auto chinez Geely, proprietarul Volvo, va deveni ac­ţio­nar majoritar, cu 51,5%, al băncii da­­neze Saxo Bank. Compania creată de un modest om de afaceri devenit mi­liar­dar intrase în capitalul Saxo Bank în mai, achiziţionând o participaţie de 30%.

Saxo a obţinut o licenţă bancară în 2001, specializându-se mai apoi în operaţiuni bancare şi tranzacţii financiare online. Aceasta a intrat pe piaţa chineză în 2015, deschizând o sucursală în Shanghai.

Acţiunile Geely unul dintre cei mai mari producători auto chinezi, au urcat cu 12,3% după ce Reuters a anunţat că acesta îşi va majora parti­CÂtÂlina Apostoiu

Prima lună de toamnă a adus o acce­lerare puternică sectorul manufacturier atât al zonei euro şi cel al Statelor Unite, semn că cele mai importante economii ale planetei îşi vor continua creşterea.

În timp ce în zona euro activitatea sectorului manufacturier a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani şi jumătate, în SUA activitatea fabricilor a ajuns la maximul ultimilor 13 ani.

Dacă în trecut motorul zonei euro a fost reprezentat de Germania şi Franţa, acum ultimele cifre indică creşteri robuste şi în Olanda, Italia şi Spania.

Claus Vistesen, economist-şef pe zona euro în cadrul Pantheon Macro­economics, arată că nivelul atins de indicele PMI pentru Germania, de 60,6, indică faptul că sectorul manu­fac­tu­rier „duduie“, potrivit The Telegraph.

Creşterea din Germania a fost alimentată de comenzi noi primite în primul rând din Asia, scrie Reuters.

Astfel, sectorul, care reprezintă aproximativ o cincime din economia germană,  va contribui la accelerarea creşterii în trimestrul al treilea.

Accelerarea sectorului manu­fac­turier al zonei euro a venit în pofida fap­tului că firmele au majorat preţurile în cel mai alert ritm din ultimele cinci luni, o veste bună pentru strategii BCE, care ar putea anunţa o restrângere a pro­gramului de achiziţii de obligaţiuni în scurt timp.

Strategii băncii au semnalat că ris­cul deflaţiei a dispărut în mare parte şi sunt aşteptaţi să prezinte planuri de reducere a stimulentelor la următoarea şedinţă de politică monetară.

„Euro mai puternic nu a avut până acum un impact prea puternic asupra creşterii exporturilor şi cererea internă pare să se fi îmbunătăţit.“

„Dublată de presiunile inflaţioniste în creştere, aşteptările privind un anunţ din partea BCE de restrângere a stimulentelor se vor intensifica“, spune Chris Williamson, economist în cadrul IHS Markit, citat de The Telegraph.

În septembrie, companiile şi gospodăriile din zona euro se arătau mai optimiste cu privire la perspectivele viitoare decât în orice alt moment din ultimul peste un deceniu, semn că nu se tem de perspectiva reducerii stimulentelor BCE, potrivit Marketwatch.

Comisia Europeană a anunţat că indicatorul său privind încrederea în economie a avansat la 113,0 în septembrie de la 111,9 în august, atingând cel mai ridicat nivel din iunie 2007.

Creşterea încrederii sugerează că economia zonei euro va înregistra în continuare un ritm robust de creştere în ultimele luni ale acestui an. Companiile mai încrezătoare tind să investească mai mult, în timp ce gospodăriile optimiste cheltuiesc mai mult.

Cât priveşte SUA, un indice îndeaproape urmărit al activităţii sectorului manufacturier a atins un maxim pe 13 ani în septembrie, în condiţiile în care cererea puternică şi comenzile în creştere au contrabalansat impactul uraganelor, scrie Wall Street Journal.

Sectorul reprezintă numai aproximativ 12% din PIB-ul american, însă acesta este urmărit cu atenţie pentru semnale privind traiectoria economiei generale. Creşterea mai puternică de peste hotare, nivelul ridicat al încrederii consumatorilor şi deprecierea dolarului au impulsionat vânzările fabricilor şi nivelul angajărilor din sector în ultimele luni.

Încrederea consumatorilor a scăzut în septembrie, dar a rămas ridicată. Gospodăriile se aşteaptă la o creştere a inflaţiei în anul următor, semn al solidităţii economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO