Business Internaţional

Chinezii vor să cumpere Europa bucată cu bucată: Vânătorii de deal-uri din Beijing vor să bifeze pe lista achiziţiilor gigantul Fiat-Chrysler, o ambiţie care se va dovedi extrem de complicată

Chinezii vor să cumpere Europa bucată cu bucată:...

Autor: Alex Ciutacu

21.08.2017, 15:45 1144

Producătorul de autovehicule Great Wall şi-a exprimat interesul în achiziţionarea Fiar Chrysler Automobiles într-o mişcare îndrăzneaţă care ar întâmpina dificultăţi, atât din punct de vedere politic, cât şi din perspectivă financiară, chiar dacă negocierile ar fi deja încheiate, potrivit Financial Times.

Un purtător de cuvânt al grupului chinez, faimos pentru vânzările pe plan domestic de autovehicule sport precum Haval H6, a declarat pentru Financial Times: „Mereu am avut intenţia şi am prezentat interes în achiziţionarea FCA(Fiat Chrysler Automobiles)”.

FCA, care deţine Jeep, Ram, Alfa Romeo şi Maserati, caută un cumpărător pentru a putea reduce costurile de dezvoltare ale modelelor de maşini electrice şi a celor cu sistem self-driving.

Sergio Marchionne, directorul executiv al FCA, care urmează să se pensioneze în 2019, a încercat în trecut să facă avansuri către General Motors şi către Volkswagen Group, pentru a-I convinge pe aceştia să cumpere compania, dar niciuna dintre încercări nu a avut succes.

Analiştii se întreabă dacă Great Wall este capabilă din punct de vedere financiar, să încheie această tranzacţie.

Great Wall are un capital de piaţă de 18.1 miliarde de dolari, anul trecut înregistrând un profit net de 1.6 miliarde de dolari. Vânzările companiei au scăzut în faţa concurenţei de nivel înalt.

Fiat Chrysler, cu un capital de piaţă de 16.5 miliarde de dolari şi o datorie netă de 4.2 miliarde de dolari, declară că nu au fost abordaţi de oficialii companiei Great Wall în legătură cu preluarea.

De asemenea, au negat zvonurile din trecut conform cărora Great Wall a contactat FCA pentru a cumpăra brandul Jeep.

„Ca răspuns la zvonurile din piaţă, cu privire la potenţialul interes prezentat de Great Wall Motors în brandul Jeep, Fiat Chrysler Automobiles confirmă că nu au fost abordaţi de Great Wall în legătură cu achiziţionarea brandului Jeep, sau în legătură cu orice alt aspect legat de business”, a declarat grupul Italiano-American.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO