Business Internaţional

Chirac ia partea germanilor in lupta pentru Euronext

08.06.2006, 00:00 20

Jacques Chirac a declarat ca "solutia franco-germana" de fuziune a Euronext cu Deutsche Boerse ar fi mai buna decat actuala propunere a bursei americane New York Stock Exchange (NYSE), scrie Financial Times.

Comentariile presedintelui francez, exprimate pe fondul ingrijorarilor actionarilor si utilizatorilor serviciilor oferite de Euronext, legate de oferta de preluare in valore de 10 mld. dolari (7,75 mld. euro), ar putea incuraja Deutsche Boerse, rivalul german al NYSE, sa contraliciteze. Unii actionari deja au criticat "graba brusca" pentru incheierea afacerii cu NYSE.

Euronext are sediul in Olanda si isi desfasoara activitatea pe bursele din Paris, Amsterdam, Bruxelles si Lisabona, si pe bursa londoneza de titluri futures, Liffe. Desi Franta nu are drept de veto in privinta fuziunii, opozitia politica ar putea sa creeze probleme operatorului bursier puternic controlat de stat.

In cadrul unui summit franco-german de la Rheisenberg, presedintele Chirac a spus ca "nu voi ascunde faptul ca prefer o solutie franco-germana din motive de principiu si mi-ar parea rau daca aceasta solutie nu va fi adoptata". Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost mai rezervata, spunand ca orice fuziune trebuie "sa rezulte in urma unei decizii strict economice".

Discursul lui Jacques Chirac vine ca un ecou la interventiile recente ale statului francez impotriva preluarilor Arcelor si Gaz de France.

Reprezentantii NYSE au refuzat sa comenteze declaratiile presedintelui francez. Totusi, analistii americani care sustin propunerea NYSE au spus ca declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa la care a participat si Angela Merkel, presedintele spunand ceea ce era necesar din punct de vedere politic in momentul acela. "Situatia trebuie privita in context. Este vorba doar de politica. El nu a precizat daca se va implica in vreun fel", a comentat un analist din New York. Cu toate acestea, declaratiile lui Jacques Chirac au produs ingrijorari in cercurile financiare din Franta, potrivit carora Euronext s-ar fi grabit sa incheie fuziunea cu NYSE fara sa examineze posibilitatile unui contract cu Deutsche Boerse.

Fuziunea NYSE-Euronext este conditionata de semnarea unui acord intre AMF, autoritatea franceza din domeniul bursier, alte autoritati europene si organismul de supraveghere a pietei de capital din SUA (SEC), prin care se stabilesc regulile de functionare a noului grup. Euronext a anuntat ca ia in considerare amanarea sedintei actionarilor de ratificare a fuziunii pana cand acordul intre autoritati va fi semnat.

Mai multe companii europene importante sunt ingrijorate ca vor fi nevoite sa adopte legea americana Sarbanes-Oxley, desi avocatii americani spun ca afacerea NYSE-Euronext (precum si oferta facuta de NASDAQ la inceputul acestui an pentru preluarea London Stock Exchange) a fost proiectata ca sa excluda tocmai acest risc. La incheierea sedintei de tranzactionare, actiunile NYSE au scazut cu aproape 5%.

New York Stock Exchange, cea mai mare bursa de valori din Statele Unite, a facut la sfarsitul lui mai o oferta de 8 mld. euro (10,2 mld. dolari) pentru a doua bursa europeana, Euronext, aceasta fuziune putand duce astfel la crearea primei burse transatlantice din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO