Business Internaţional

Christopher Flowers: Industria bancară este atât de suprareglementată, încât n-ar supravieţui unei noi crize financiare

Christopher Flowers: Industria bancară este atât de...

Autor: Liviu Popescu

22.07.2014, 00:03 698
Christopher Flowers, unul dintre cei mai mari investitori de capital privat în sectorul bancar, a avertizat că suprareglementarea băncilor a redus profitabilitatea atât de mult încât instituţiile de credit se vor chinui să atragă suficienţi investitori astfel încât să supravieţuiască următoarei crize financiare.

„Tot ceea ce s-a întâmplat şi toate regulile introduse au redus profitabilitatea şi aceasta este vulnerabilitatea reală. Nimeni nu va investi într-o industrie cu rentabilitate de doar 5%“, a spus Christopher Flowers într-un interviu acordat Financial Times.

Flowers a pus în 1998 bazele fondului american privat de investiţii JC Flowers şi a atras de atunci 15 miliarde de dolari pentru investiţi în servicii financiare. Americanul, care a investit în bănci din SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania şi Olanda, consideră că este imposibil ca operaţiunile bancare să fie lipsite de riscuri, indiferent de nivelul de capital pe care autorităţile obligă industria să-l deţină.

„Cum faci ceva care împrumută bani să fie lipsit de riscuri? Ideea că ar putea exista aşa ceva este una utopică. Vă garantez că vom avea o altă criză bancară“, a avertizat el.

O analiză a celor mai mari 200 de bănci la nivel mondial realizată de Ernst&Young (EY), una dintre cele mai mari firme de consultanţă financiară şi audit din lume, a indicat că rentabilitatea medie a capitalurilor proprii, măsurată ca profitul net împărţit la capitalul mediu al acţionarilor, a fost anul  trecut de 9,74%, puţin mai mare decât costul mediu al capitalului.

Analiza a indicat că există o diferenţă mare între băncile europene, care au suferit o scădere a nivelului rentabilităţii medie a capitalurilor proprii de la 15,8%, nivelul până în criză, la doar 4% în perioada urmă­toare, şi băncile de pe pieţele emergente, care au înregistrat o rentabilitate relativ stabilă de aproape 18%.

Băncile nord-americane au suferit o scădere a rentabilităţii medii a capitalurilor proprii de la 16% la 8% în timpul crizei, dar de atunci indicatorul a revenit la peste 11%.

„Băncile americane au reuşit să-şi restructureze bilanţurile şi să reducă costurile mai repede decât au făcut-o rivalii lor europeni, care au fost loviţi de criza din zona euro şi care au active cu performanţe mult mai slabe prezente în bilanţurile lor“, a spus Steven Lewis, analist la EY.

Pentru a atinge o rată a rentabilităţii medii a capitalurilor de 15%, ţinta tipică pentru administratorii băncilor, băncile americane va trebui să reducă costurile cu 30% sau să-şi majoreze veniturile cu 15%, iar băncile europene să-şi diminuze cheltuielile cu 65% sau să-şi mărească veniturile cu 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO