Inflaţia din Turcia a crescut, în luna august, până la nivelul de 17,9%, fiind cu 2,1% mai mare decât în luna iulie şi cu aproximativ 7,6% mai mare decât cea din luna ianuarie, arată datele publicate luni de biroul de statistică Turkstat.
Este totodată şi cea mai mare inflaţie lunară înregistrată de Turcia din decembrie 2003 încoace, atunci când inflaţia a fost de 18,36%.
De altfel, luna trecută, creşterea inflaţiei a coincis şi foarte probabil că a şi fost cauzată de accelerarea procesului de devalorizare a lirei turceşti, care a culminat pe 13 august. Raportat la dolarul american, lira turcească a pierdut 40% din valoare pe parcursul acestui an.
Creşterea inflaţiei a coincis, de asemenea, şi cu majorarea, de către SUA, a taxelor vamale pe produsele turceşti din oţel, de la 25% la 50%, ca urmare a refuzului Turciei de a-l elibera pe preotul american Andrew Brunson. Refuz ce a dus la tensiuni diplomatice şi ulterior la măsuri economice.
Pe cale de consecinţă, potrivit Bloomberg, banca centrală a Turciei a precizat că va mări dobânda de referinţă, evoluţie ce confirmă previziunile unui raport publicat săptămâna trecută de Institutul Finanţelor Internaţionale (IIF). În document, IIF anticipa că deprecierea lirei turceşti va duce la scăderea creditării, ceea ce va duce la o reducere a activităţii economice în semestrul II 2018 şi în final, la o creştere economică negativă în 2019 (prima din 2009 încoace).
Tot ca urmare a procesului de depreciere a monedei naţionale, IIF a estimat şi o scădere a importurilor Turciei, însă doar pentru 2019. Ulterior, importurile ar urma să-şi reia creşterea, în termen de aproximativ trei ani urmând a ajunge la nivelul înregistrat în semestrul I 2018. Scăderea importurilor va fi însotiţă şi de o creştere a exporturilor, tendinţă ce se va menţine pentru cel puţin următorii cinci ani.