Business Internaţional

Cifrele copleşitoare ale shadow bankingului: europenii sunt campioni

Cifrele copleşitoare ale shadow bankingului: europenii...

Autor: Catalina Apostoiu

12.05.2017, 00:02 955
Finanţele din umbră cântăreau 92.000 miliarde de dolari la finalul anului 2015, cu mult mai mult decât înainte de criză, relevă cel mai recent raport al Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB). Campioni în acest domeniu sunt europenii, potrivit Les Echos.

La aproape 10 ani de la criza financiară mon­dială, finanţele din umbră îşi continuă ascensiunea. „Sectorul îşi continuă tendinţa ascendentă pentru al şaptelea an consecutiv, adăugând 3.800 miliarde de dolari“, se arată în raportul FSB.

Sectorul bancar din umbră, reprezentând activităţile financiare conduse nu de bănci, ci de alte instituţii (fonduri de investiţii, fonduri de hedging, private equity etc.) reprezintă 150% din PIB-ul mondial, depăşind astfel nivelul atins înainte de criză (140%). Declinul economic din 2007-2008 a avut drept efect o restrângere uşoară a acestor activităţi înainte ca acestea să-şi reia creşterea.

Campionii sectorului sunt europenii, shadow bankingul european fiind estimat la 30.000 miliarde de dolari. Statele Unite (26.000 miliarde de dolari) îi urmează, poziţia următoare fiind ocupată de Marea Britanie şi China, la egalitate, cu 8.000 miliarde de dolari.

Cât priveşte China, FSB a anunţat că nu a putut include o analiză detaliată a sectorului bancar din umbră de aici din cauza întârzierii cu care Beijingul a furnizat date financiare cheie din China, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit raportului FSB, activele totale ale sectorului financiar chinez au avansat cu 11% în 2015, atingând 89.900 miliarde de dolari.

Aici sunt include activele de 7.700 miliarde $ ale sectorului bancar din umbră.

Deşi s-a situat pe locul patru la nivel mondial, sectorul bancar din umrbă al Chinei a ocupat locul doi după Argentina din punct de vedere al ratei de creştere, de 31% anual.

Calitatea datelor reprezintă de mult timp o problemă pentru autorităţi când vine vorba de evaluarea dimensiunii şi riscurilor sectorului bancar din umbră la nivel mondial, şi nu toate ţările sunt acoperite de raportul FSB. Totuşi, lipsa analizei referitoare la China survine în contextul temerilor privitoare la riscul sistemic creat de interconexiunea dintre entităţile financiare din cea de-a doua mare economie a lumii.

Autorităţile chineze au făcut din controlul riscurilor financiare o prioritate de top în acest an, însă controlul mai strict al creditării bancare pare să-i împingă pe debitori către surse alternative de finanţare.

Autorităţile au adoptat cel puţin opt noi directive din martie, însă schimbările ar putea pune noi presiuni asupra lichidităţii locale în următoarele şase, până la 12 luni, spune Chen Long, economist la Gavekal Dragonomics. Pieţele locale de acţiuni şi obligaţiuni sunt de asemenea vulnerabile.

Sectorul bancar din umbră chinez a devenit atât de mare, spune Chen, încât strategii trebuie să fie precauţi pentru ca eforturile de restrângere a acestuia să nu genereze o criză financiară.

În cadrul raportului FSB din acest an, jurisdicţia Insulelor Cayman şi-a dezvăluit pentru prima dată cifrele, potrivit Les Echos. Shadow banking-ul de aici se dovedeşte mai important decât cel din Canada şi japonica (4.000 miliarde de dolari). Activele reprezintă 170.000% din PIB-ul insulelor. Luxemburgul în schimb nu a participat la studiu.

Fondurile de investiţii reprezintă principalii promotori ai shadow banking-ului, cântărind 40% din finanţele din umbră în 2015 (active de 30.000 miliarde de dolari). Acestea dau însă semne serioase de încetinire. Cea mai mare parte a activelor acestor fonduri sunt concentrate în SUA.

Pe locul doi ca actori se situează broker-dealerii, care concentrează active de 9.500 miliarde de dolari. Aceştia înregistrează la rândul lor o încetinire.

Fondurile de hedging reprezintă 3.200 miliarde de dolari.

În rapoartele anterioare, procentajul fondurilor alternative era subestimat pentru că centrele financiare unde acestea sunt concentrate nu figurau în studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO