Business Internaţional

Cinci destinaţii ale anului în care turismul este impulsionat de implicarea turiştilor şi de cultură

Cinci destinaţii ale anului în care turismul este...

Autor: Razvan Tupa

13.01.2019, 13:51 142

Puerto Rico este prima destinaţie recomandată de americani. La un an şi jumătate după ce uraganul Maria a lovit Statele Unite şi Insulele Caraibiene, Puerto Rico începe să revină în ofertele turistice. Numărul de zboruri care fac legătura cu insula încă nu a reluat programul obişnuit, dar autorităţile din turism susţin că traficul maritim arată din ce în ce mai bine, iar hotelurile încep să revină la gradul de ocupare dinaintea uraganului. Încă din primele săptămâni ale anului, în San Juan se joacă producţia muzicală “Hamilton,” cu Lin-Manuel Miranda, care a jucat în ”Mary Poppins revine/ Mary Poppins Returns” şi a compus şi a cântat muzica din ”Vaiana/ Moana”, în rolul principal, la Centro de Bellas Artes Luis A. Ferré. Reprezentaţiile au ca scop strângerea de fonduri pentru organizaţiile de pe insulă. Tot în capitala de pe coasta nordică a insulei, lângă Convention Center este în plină construcţie District San Juan (sau District Live!) un complex de divertisment care va include cinematografe, restaurante, o tiroliană şi o sală de concerte cu 6.000 de locuri, care se vor deschide până la finalul anului 2019. O nouă destinaţie s-a deschis în sudul insulei, în oraşul Ponce, unde turiştii coboară în Port of the Americas şi au de ales între muzee, o faleză impresionantă şi cea mai cunoscută atracţie din zonă, fostul post de pompieri de la Parque de Bombas.

Pentru cei de la New York Times, plasarea atracţiilor din Puerto Rico în fruntea listei de recomandări turistice pentru 2019 este determinată şi de faptul că va fi nevoie de ani buni până când plantaţiile de cafea din zonă îşi vor reveni, iar spectaculoasele păduri de mangrove, cu copaci care par că merg pe apă au nevoie de câteva decenii pentru a se regenera, astfel că o vizită aici este văzută ca un sprijin pentru locurile care ne fac fericiţi.

Pe locul doi între recomandările anului se află Hampi, în India. Oraşul introdus pe lista de obiective protejate de la UNESCO adăposteşte peste 1000 de construcţii în piatră bine conservate, temple şi palate care oferă o imagine a istoriei locului până în secolul 16, când, în culmea puterii Imperiului Vijayanagar, aceasta era una dintre cele mai mari şi mai bogate aşezări omeneşti din lume. Până acum era considerată una dintre destinaţiile mai greu de accesat. Mai multe curse aeriene din Hyderabad şi Bangalore până la Ballari, la 40 de Km de Hampi, au adus acest loc istoric la îndemână pentru călătorii de azi. Aceştia pot să stea la proaspăt renovatul Palat Evolve Back Kamalpura sau în tabăra Kishkinda, administrată de Ultimate Travelling Camp, iar oferta turistică din zonă include excursii ghidate în mijlocul bogăţiilor arheologice, sesiuni de alpinism şi curse pe râu în coşuri plutitoare.

Santa Barbara, în California, era cunoscută ca o destinaţie pentru ce mai bogaţi dintre americani. Ultimii ani au transformat staţiunea într-o destinaţie preferată de cei care caută atracţii culinare. Chefi celebri ca Jesse Singh, după experienţele care l-au consacrat în Melbourne şi la New York a coordonat oferta de al Bibi Ji, un restaurant indian provocator, unde lista de vinuri este alcătuită de un somelier la fel de cunoscut, Rajat Parr. Afirmat la “Top Chef”, Phillip Frankland Lee se ocupă de The Monarch, un restaurant de lux, iar Chaplin’s Martini Bar, a deschis în luna ianuarie Silver Bough, un local de 10 locuri pentru meniul de degustare. La Tyger Tyger, Daniel Palaima, este unul dintre chefii locali care s-au întors acasă după ce şi-au făcut o carieră în bucătăriile internaţionale. În staţiune sunt peste 30 de camere de degustare a vinurilor.

Două noi staţiuni din Pacific au urcat Panama pe locul patru între recomandările anului. Reţeaua Cayuga Hospitality a deschis Isla Palenque în Golful Chiriqui, cu opt case de vacanţă şi o vilă pe o insulă de 161 de hectare. Pe lângă accesul la şapte plaje şi cursele de caiac prin părdurile de mangrove sau urmărirea traseelor pe care apar balenele, complexul are o politică de sustenabilitate ecologică în care este inclusă cultivarea unei bune părţi din produsele folosite în bucătărie, folosirea unui mobilier realizat din copacii căzuţi şi reguli de înlocuire a plasticului cu produse care nu afectează mediul, cum ar fi paiele din frunze de papaya în locul variantelor imposibil de distrus. Prima lună din an a adus şi deschiderea unui arhipelag de 14 insule administrate de Secas Reserve & Lodge. Nouă construcţii care se bazează pe energia solară şi oferă facilităţi pentru pescuit şi scufundări au fost dotate cu dispozitive care prelucrează deşeurile menajere şi reciclează apa folosită pentru a fi valorificată în irigaţii. Şi cei de la Ritz-Carlton au început să ridice un complex în Insulele Pearl.

Din Europa, lista americană a reţinut oraşul Munchen. Metropola bavareză este considerată printre cele mai creative destinaţii din Europa cele două companii teatrale care domină peisajul artistic, Münchner Kammerspiele şi Residenztheater programând nu mai puţin de 30 de premiere până în luna mai. La Residenztheater, 2019 este ultimul an în care regizorul austriac Martin Kusej este director artistic. în plus, oraşul se bucură şi de renovarea şi redeschiderea Lenbachhaus Museum, cu o colecţie impresionantă de artă semnată de artiştii care au făcut parte din gruparea Der Blaue Reiter. Dar argumentul suprem pentru listarea oraşului Munchen printre destinaţiile anului este faptul că Opera de Stat Bavareză se numără printre cele mai dinamice instituţii de gen de pe continent. Se vorbeşte despre ”miracolul lui Kirill Petrenko”, dirijorul născut în Rusia oferind în iunie instituţiei muzicale pentru care va dirija încă doi ani, înainte să preia postul oferit de Filarmonica din Berlin, o nouă producţie a operei lui Richard Strauss, ”Salome”. Dirijorul s-a remarcat deja după ce a reuşit să convingă critica de specialitate că fluiditatea pe care o oferă operei wagneriene deschide o nouă dimensiune pentru interpretarea compoziţiilor venerate la Bayreuth.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO