Business Internaţional

Cinci elemente cheie vor schimba soarta economiei mondiale în 2015

Cinci elemente cheie vor schimba soarta economiei...

Autor: Daniela Stoican

29.12.2014, 09:03 3208

Anul viitor va fi fie unul al revenirii economice viguroase, fie unul al întoarcerii la recesiunea mondială, scrie The Guardian, care a analizat factorii ce vor determina calea pe care o va lua economia globală anul viitor.

Economia mondială va începe 2015 la o răscruce de drumuri. Unul din drumuri duce spre redresarea  sustenabilă a economiei, pe care decidenţii au căutat în van să o obţină de la izbucnirea crizei financiare din 2008. În acest scenariu preţul mai mic al petrolului îi va determina pe consumatori să cheltuiască şI companiile să investească, iar amintirea celei mai mari recesiuni din anii ’30 încoace va fi în sfârşit alungată.

Celălalt drum conduce înapoi spre recesiune. Problemele care s-au adunat din 2008-2009 încoace nu mai pot fi ţinute sub control. O criză financiară va izbucni pe pieţele emergente. Economia Chinei va avea o aterizare dură. Grecia va declanşa o nouă luptă de supravieţuire a zonei euro. Deflaţia se va instala. 

Iată cele cinci elemente determinante pentru cum va arăta anul viitor:

Rusia şi Ucraina

Economia Rusiei va intra în hibernare în 2015. Chiar şi înainte de prăbuşirea dramatică a rublei în săptămânile de dinainte de Crăciun, banca centralăa Rusiei anticipa o prăbuşire cu 4,5% a economiei în 2015. Majorarea dobânzii de politică monetară de la 10,5% la 17% dintr-o singură mişcare ar putea stabiliza rubla şi stopa exodul de capital, dar cu un preţ scump. Rusia se confruntă cu „perspectiva unei recesiuni adânci”, spune Neil Shearing de la Capital Economics. Profunzimea recesiunii va depinde de ce se întâmplă cu preţul petrolului şi disponibilitatea Occidentului de a ridica sancţiunile economice pe care le-a impus Rusiei începând din primăvara acestui an. 

Însă nu se ştie cum va reacţiona Vladimir Putin. Preşedintele rus le-a oferit ruşilor un târg: să accepte un conducător dur la Kremlin în schimbul creşterii nivelului de trai. Înţelegerea va fi încălcată în 2015 şi nu există nicio garanţie că acest lucru va determina Kremlinul să îşi îndulcească abordarea în chestiunea Ucrainei. Dimpotrivă,  căderea economică ar putea să-l determine pe Putin să acţioneze sfidător, mânat de naţionalism. O astfel de atitudine nu doar că ar adânci recesiunea, dar ar avea şi efecte asupra vecinilor Rusiei şi ţărilor din zona euro.

Zona euro

Criza pare că nu se mai termină în zona euro şi există toate motivele pentru a crede că va continua şi în 2015. În 2014 economia zonei euro nu a reuşit să prindă avânt, iar pericolul deflaţiei a bântuit. Niciuna din aceste probleme nu a dispărut, creşterea economiei din zona euro fiind de doar 0,2% în trimestrul trei din 2014, iar rata anuală a inflaţiei de 0,3% în noiembrie. Grecia şi Spania sunt deja prinse în deflaţie şi există îngrijorări că spirala periculoasă a deflaţiei va cuprinde şi restul ţărilor din uniunea monetară. Temeri;e sunt  că, dacă preţurile vor continua să scadă, companiile şi consumatorii îşi vor amâna planurile de a face cumpărături, aşteptându-se ca preţurile să scadă şi mai mult. Pe fondul slabei creşteri economice globale, a preţului scăzut al petrolului şi a lipsei presiunilor inflaţioniste, bătălia Băncii Centrale Europene cu deflaţia va continua în 2015. Dar BCE are o carte înca nefolosită în mânecă: relaxarea cantitativă.

SUA

Anul viitor va fi extrem de important pentru şefa Rezervei Federale americane Janet Yellen şi pentru pieţele globale. O problemă asupra căreia se vor concentra investitorii anul viitor este când va avea loc prima majorare a dobânzii de politică monetară a băncii centrale americane. Dobânda s-a aflat la un nivel minim din decembrie 2008, de 0,25%, dar economia americană şi-a intensificat creşterea în ultimele luni. Având în vedere că este vorba de cea mai mare economie a lumii, speculaţiile despre momentul primei majorări a dobânzii de politică monetară vor avea repercusiuni în toată lumea. Investitorii vor cerceta atent declaraţiile Fed-ului pentru a descoperi o schimbare de ton care să sugereze când va veni prima majorare. Până atunci pe pieţe va domni nesiguranţa, detestată de investitori.

Petrolul

În vara acestui an barilul de petrol Brent se tranzacţiona cu 115 dolari. Până la Crăciun preţul a ajuns la jumătate. Prăbuşirea preţului petrolului este benefică pentru creşterea economiei globale: aduce mai multă putere de cumpărare consumatorilor şi reduce costurile companiilor. Toate cele patru recesiuni  de după al Doilea Război Mondial (1974-1975, 1981-1982, 1990-1991 şi 2008-200) au coincis cu perioade de creştere a preţului petrolului. „Preţul mic al petrolului este un stimulent pentru consum. Creşterea economică mondială ar trebui să se intensifice în 2015 şi deocamdată semnele nu par să indice un nivel al inflaţiei  care să necesite o înnăsprire a politicii monetare”, consideră Trevor Greetham, manager responsabil cu alocarea activelor la Fidelity Solutions.  Dar există şi riscuri. Greetham spune că prăbuşirea preţului petrolului ar putea duce la „stresul creditării”. Preţul scăzut al petrolului ar afecta guverne precum cel al Rusiei, al Venezuelei şi al Iranului, care nu îşi pot echilibra bugetele decât la un preţ al petrolului de peste 100 de dolari pe baril. Afectat ar fi şi sectorul  gazelor de şist din SUA, care a explodat în ultimii ani, dar unde mare parte din investiţii au fost finanţate prin obligaţiuni cu randamente ridicate, dar foarte riscante.

China

China va fi un element crucial pentru performaţa economiei globale în 2015. După paritatea puterii de cumpărare, ţara asiatică este acum cea mai mare economie mondială, depăşind SUA. De asemenea, potrivit The Economist, China este exportator net de investiţii străine directe. Dar 2014 nu a fost un an uşor pentru că Beijingul a încercat să scape de creditarea în exces determinată de politica de creştere cu orice preţ adoptată la sfârşitul anului 2008. Limitele impuse de autorităţi în creditării au început să îşi producă efectele. Creşterea va încetini în 2015, dar întrebarea este cât de mult.

Încetinirea economiei Chinei ar afecta restul lumii sub două aspecte esenţiale. În primul rând exporturile către China vor scădea. Acest lucru ar afecta printre alte ţări Germania, care vinde Chinei utilajele necesare expansiunii sale industrială.

În al doilea rând China va exporta deflaţie către restul lumii. Preţul bunurilor exportate de China este deja în scădere şi tendinţa va continua. SUA şi Europa vor fi inundate cu bunuri chinezeşti ieftine, ceea ce va încetini inflaţia. În cazul zonei euro, rezultatul ar putea fi chiar deflaţia.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO