Business Internaţional

Cinci trucuri pentru o comunicare mai eficientă cu cei din jur

Cinci trucuri pentru o comunicare mai eficientă cu cei...

Autor: Bianca Dorobanţu

13.12.2015, 09:12 1300

Felul în care comunicam ne influenţează experienţele şi aspectele vieţii, de la relaţii interpesonale la carieră. De exemplu, veniturile pot fi limitate dacă la locul de muncă nu avem curajul de a cere o mărire de salariu. Şi relaţiile pot avea de suferit dacă nu avem abilitatea de a rezolva conflicte sau de a ne spune părerile. De aceea, este important să cunoaştem cinci trucuri pentru o comunicare mai bună, scrie Time.

Când vorbeşti cu cineva, ascultă cu atenţie! Nu îţi lua să privirea de la el mai mult de câteva secunde. În momentul în care începi să te uiţi în altă parte, fie la alţi oameni, fie la ecranul telefonului, îţi sabotezi conversaţia. Celălalt poate simţi că spusele sale nu sunt suficient de importante şi îşi poate pierde încrederea.

Nu atrage atenţia doar asupra ta! Dacă eşti într-o conversaţie, iar interlocutorul tău vorbeşte, nu este o idee prea bună să îl întrerupi constant pentru a face legătura cu aspecte ce ţin doar de viaţa ta. Tot ce faci este să întrerupi firul natural al conversaţiei şi pe viitor partenerul de discuţie nu se va mai simţi încrezător în preajma ta.

Nu face comentarii de umplutură! Atunci când atenţia asupra conversaţiei se pierde, tendinţa este de a spune cuvinte de umplutură, “serios?”, “am înţeles”, “interesant” ,pentru a creea impresia că îţi asculţi partenerul de discuţie. Folosite în exces, pot avea exact efectul invers, arătând în mod evident că ţi-ai pierdut interesul.

Nu folosi atitudinea de “atotştiutor”! În discuţiile cu ceilalţi de cele mai multe ori ne dorim să arătăm că ştim cât mai multe lucruri despre cât mai multe domenii. Indiferent ce profesie sau ce experienţă de viaţă ai avea, trebuie să îi faci pe cei din jur să se simtă preţuiţi pentru ceea ce sunt. Astfel se vor deschide şi mai mult în conversaţii şi vor fi încrezători.

Pune-ţi în minte câteva întrebări de dinainte! Orice conversaţie poate decurge bine până la capăt dacă sunt puse întrebările bune, aşa că te-ai putea gândi la câteva pentru orice situaţie în care te-ai afla, fie că eşti la un eveniment de afaceri, cunoşti pe cineva nou la o petrecere sau te întâlneşti pe stradă cu un prieteni vechi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO