Business Internaţional

Cinci zile de la datorie la dezastru. Cronologia unei retrogradări istorice, văzută de Financial Times

Cinci zile de la datorie la dezastru. Cronologia unei retrogradări istorice

Sediul agenţiei de rating Standard&Poor's din New York

Autor: Gabriel Razi

07.08.2011, 12:37 2715

Luni, 1 august

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, spera că va da unimpuls pozitiv economiei după ce se va întelege cu republicanii înprivinţa creşterii plafonului de îndatorare însă şi-a văzut viselespulberate. Investitorii de pe Wall Street nu au reacţionat lasemnalele de la Casa Albă, crescând astfel probabilitatea intrăriiîntr-o nouă recesiune. Pieţele europene au reacţionat negativ laturbulenţele din Statele Unite.

Marţi, 2 august

Costurile la care se împrumută Italia şi Spania au atinsniveluri-record pentru zona euro, ridicându-se la peste 6%, aproapede pragul de nesutenabilitate. Managerii fondurilor de investiţiiau început să renunţe la activele riscante, în timp ce politicieniide la Madrid sau Roma au încercat din răsputeri să gaseascărăspunsuri noi pentru criza datoriilor.

Mulţi analişti au explicat că un nou bail-out, mult mai maredecât cel precedent, va fi necesar în condiţiile în care Grecia,Irlanda şi Portugalia au cerut ajutor financiar internaţional dupăce au ajuns să se împrumute de pe pieţele externe la dobânzi depeste 7%.
"Suntem într-o zonă periculoase în acest moment şi nu există niciosoluţie clară", spunea Jim Reid, strateg la Deutsche Bank, citat deFinancial Times.

În acelaşi timp, investitorii s-au reorientat către plasamenteconsiderate ca fiind sigure, precum titluri de stat germane,francul elveţian, aurul sau yen-ul.

Miercuri, 3 august

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a confirmatla rândul său că în pieţe există tensiune precizând totodată că"există temeri tot mai mari în rândul investitorilor în privinţacapacităţii zonei euro de a găsi răspunsuri la criză".
Premierul italian Silvio Berlusconi a încercat să dea asigurăriinvestitorilor spunând că Italia are "fundamente economicesolide".
De celaltă parte, Pierluigi Berisani, liderul opoziţiei din Italia,s-a arătat, ca mulţi alţii, neîncrezător în mesajul lui Berlusconi."Ori eu sunt de pe Marte, ori el este" a spus Berisani.

Joi, 4 august

Japonia a intervenit pe pieţele valutare cu o "injecţie" de4.500 de miliarde de yeni (57 miliarde dolari) în încercarea de aţine sub control rata de schimb a yen-ului faţă de dolar pentrua-şi proteja exportatorii. Măsura Japoniei are efect, yen-ulcoboară, însă mişcarea este pusă în umbră de evenimentele dinEuropa.
Jose Manuel Barroso a cerut liderilor europeni să "reia înconsiderare" majorarea fondului de urgenţă de 440 miliarde deeuro.

Investitorii dau semne de nervozitate de semnalele care arată căbăncile preferă să îşi ţină banii în trezorerie decât să împrumutealte bănci. Pe măsură ce pieţele de capital au început să devinătot mai volatile, bancherii au comparat situaţia din prezent cupanica declanşată după căderea Lehman Brothers.
Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, adeclarat că instituţia pe care o conduce a reînceput săachiziţioneze titluri de stat şi să împrumute băncile din zona euroîn încercarea de a reduce din tensiunile de pe pieţelefinanciare.
Totuşi, investitorii s-au declarat nemulţumiţi că Banca CentralăEuropeană (ECB) nu a achiziţionat şi titluri de stat spaniole sauitaliene. Reprezentanţii ECB au explicat că achiziţia deobligaţiuni de stat va fi limitată la acele ţări care iau măsuridure pe plan intern. Investitorii au concluzionat însă că ECB nueste pregătită să cheltuie fondurile necesare care ar readuce pelinia de plutire Italia şi Spania. Indicele S&P 500 aînregistrat cea mai mare piedere de la căderea Lehman Brothers iarindicele Dow a coborât 500 de puncte.

Vineri, 5 august

Pieţe de capital au reacţionat pozitiv în momentul în caredatele privind piaţa muncii anunţate de oficialii de la Washingtons-au dovededit peste estimări. Totuşi, bursele au revinit rapid latensiunile precedente.
"Planul A este ca ECB să pompeze bani în Spania şi Italia, însăposibilitatea punerii în aplicare unui asemenea scenariu este ca şiinexistentă. Planul B ar fi ca politicienii să se aşeze la masadiscuţiilor, iar din ce am văzut recent în Statele Unite, apetitullor pentru risc este mai mare decât pieţele sunt dispuse săaccepte", explică un important bancher.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO