Business Internaţional

Cine a fost Maryam Mirzakhani, prima femeie care a câştigat premiul Fields Medal

Cine a fost Maryam Mirzakhani, prima femeie care a...

Autor: Alex Ciutacu

30.07.2017, 09:04 172

Maryam Mirzakhani a fost prima femeie din domeniul matematicii care a câştigat, în anul 2014, distinctul premiu Fields Medal. Profesoara a decedat pe data de 14 iulie, la vârsta de 40 de ani, după o luptă crâncenă cu cancerul, potrivit Financial Times.

Premiul Fields Medal, câştigat de Mirzakhani, este cel mai prestigios premiu din domeniul matematicii, fiind comparat adesea, ca importanţă, cu premiul Nobel.

Originară din Iran şi domiciliată în Statele Unite, Maryam era profesoară de matematică la Universitatea Stanford, din 2009.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani a emis un mesaj de condoleanţe în care a menţionat „brilianţa unică” pe care o poseda Mirzakhani, fiind recunoscător pentru contribuţia adusă de aceasta progresului ştiinţific din Iran.

Mirzakhani era specializată în geometrie şi dinamica curbelor complexe, un domeniu teoretic care include studii precum : teoria lui Teichmuller, geometrie hiberbolică şi teoria lui Ergodic, conform oficialilor de la Universitatea Stanford.

„Folosindu-şi extraordinara imaginaţie matematică, putea găsi imediat soluţii care să ducă la rezultate extraordinare. Era concentrată şi lucra intens. Era o adevărată plăcere să vorbeşti cu ea”, povesteşte Caroline Series, profesor de matematică la universitatea din Warwick.

 Maryam s-a născut pe 3 mai 1977 în Tehran unde a absolvit Tehran Farzanegan School, instituţie pentru copii deosebiţi.

A câştigat medalia de aur la Olimpiada de Matematică din Hong Kong în 1994 şi cu un scor perfect, tot medalia de aur la Olimpiada din Toronto în 1995.

A absolvit de la Universitatea Sharif, cea mai bună instituţie ştiinţifică din Iran, în 1999. A urmat cursurile doctorale la Harvard şi a absolvit în 2004 urmând ca din anul 2005 să fie asistent profesor la Princeton până în 2009 când a devenit profesor la Stanford.

Maryam Mirzakhani a devenit un simbol şi o eroină pentru foarte mulţi oameni din ţara ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO