Business Internaţional

Cine ar avea de suferit de pe urma unui posibil colaps economic al Chinei?

28.09.2004, 00:00 15



Viitorul economiei chineze este in prezent nesigur, iar acest lucru ar putea afecta investitiile efectuate de partenerii comerciali ai acestei tari, de mai multe companii multinationale cu sediul in Statele Unite, cat si de catre alti investitori ce au fost atrasi de ritmul de dezvoltare al tarii, relateaza CNN Money.



Joi, Cisco Systems si-a anuntat intentia de a aloca 32 milioane de dolari deschiderii unui centru de cercetare si dezvoltare in Sanghai. "China va deveni centrul IT al intregii lumi," a declarat un oficial al companiei agentiei Reuters.



Oficialii chinezi au incercat in ultimul timp sa tempereze lucrurile prin impunerea unui control mai strict asupra activitatilor de creditare desfasurate de banci si asupra investitiilor straine.



Intr-o anumita masura, acestia au reusit in incercarea lor. Ritmul de crestere al PIB a devenit usor mai lent, de la o rata de aproape 10% in a doua jumatate a anului 2003, iar masa monetara a scazut. De fapt, unii observatori spera ca in China sa fie posibila in curand o mai libera circulatie a banilor.



Totusi, inflatia continua sa creasca, iar investitiile straine continua sa vina. Aceasta situatie a generat temeri conform carora dezechilibrele economice ar putea deveni mult prea mari.



Andy Xie, economist-sef pentru regiunea Asia-Pacific in cadrul Morgan Stanely, se teme ca dezvoltarea extrema a sectorului imobiliar al Chinei este vulnerabila in fata unei posibile cresteri a ratelor dobanzii, acesta aratand ca ratele respective vor trebui in cele din urma sa creasca pentru ca rata inflatiei sa poata fi tinuta sub control. Conform acestuia, evolutia ratei inflatiei in sine ar putea genera suficiente probleme de ordin economic.



"Cresterea ratei inflatiei se va dovedi a fi inceputul procesului de prabusire a economiei interne," scria Carl Weinberg, economist-sef in cadrul High Frequency Economics, intr-un raport publicat recent.



Weinberg a aratat ca guvernul chinez, ce a publicat in trecut cifre economice a caror acuratete ar putea fi pusa la indoiala, indica si de aceasta data o valoare mai scazuta a inflatiei sectorului de consum decat cea reala. In cazul in care cresterea pretuilor va fi foarte mare, avertizeaza Weinberg, bancile Chinei se vor confrunta cu probleme grave, iar investitiile straine vor scadea treptat, acestea fiind numai doua dintre cele mai dure consecinte ce vor fi consemnate.



"Aceasta situatie este similara cu cea la care am asistat in cazul Americii Latine si Asiei in decursul ultimelor decenii," scria Weinberg. "Principala cauza este reprezentata de inflatie. Cu privire la acest aspect va trebui China sa ia masuri drastice. Pana acum, nu a fost luata nici o astfel de masura, si de aceea sansele ca economia sa se prabuseasca sunt foarte mari in continuare".



Bineinteles, exista posibilitatea ca solutia prescrisa, si anume, un control mai strict asupra fluxului monetar, sa fi generat deja unele probleme, respectiv o restrangere a activitatilor de creditare ce ameninta sa sufoce activitatea economica, conform Virendrei Singh, economist in cadrul Economy.com. Conform acesteia, "cel mai dinamic sector al Chinei, cel privat, resimte cel mai mare impact".



Totusi, majoritatea economistilor sunt in continuare de acord cu opinia Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, ce anticipa in aceasta saptamana ca situatia isi va gasi rezolvare, cresterea PIB urmand sa incetineasca pana la o rata de 8% in 2005.



Unul din motivele pentru care investitorii nu ar trebui sa se alarmeze e faptul ca autoritatile chineze evita sa instituie schimbari drastice, neasteptate, de strategie, conform lui Anthony Chan, economist in cadrul JP Morgan Fleming Asset Management.



Chan remarca faptul ca recenta crestere a inflatiei urmeaza catorva ani de deflatie si ca aceasta ar putea reprezenta o evolutie temporara generata de incetinirea ritmului de crestere economica determinata de epidemia de SARS de anul trecut.



In acelasi timp, autoritatile chineze si-au dovedit de mai multe ori capacitatea de a administra o economie atat de masiva in perioade dificile.



Printre fondurile mutuale ce ar fi afectate de un posibil colaps economic al Chinei se numara China-US Growth Fund, Dreyfus Premier Greater China si China Regional Opportunity Fund din cadrul US Global Funds.



Partenerii comerciali asiatici ai Chinei, incluzand Japonia, Taiwanul si Singapore, ar avea de asemenea de suferit, ca si furnizorii de lemn, cupru si alte marfuri din America Latina.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO