Business Internaţional

Cine conduce America: Donald Trump, „omul de vânzări“ nonconformist şi narcisist, care şi-a clădit un imperiu de business pe legături opace, datorii şi scutiri de taxe

Autor: Catalina Apostoiu

14.11.2016, 20:30 3199
Doi dintre biografii noului preşedinte al SUA Donald Trump spun că persona­litatea acestuia începe şi se termină cu iubirea de sine, scrie Deutsche Welle.

Agresiv, incoerent, materialist, lăudăros, viclean, nedisciplinat şi carismatic sunt câteva dintre cuvintele pe care aceştia le folosesc pentru a-l descrie pe Trump. Mai presus de toate, două cuvinte îl caracte­rizează cel mai bine: narcisism şi om de vânzări. „Este un om de vânzări şi se vinde pe sine însuşi, crede în el însuşi“, spune Gwenda Blair, care a scris două cărţi despre Trump şi familia acestuia.

Pe biograful Timothy L. O’Brien, autor al cărţii „TrumpNation“, Trump l-a dat în judecată pentru 5 miliarde de dolari pentru a fi avut curajul să sugereze că magnatul imobiliar devenit star TV are o avere mai mică decât pretinde.

Potrivit Forbes, averea lui Trump se ridică la 3,7 miliarde de dolari. Însă Trump pretinde că valoarea averii sale depăşeşte 10 miliarde de dolari. „Este un băiat de şapte ani. Este o persoană foarte nedisciplinată, intelectual, emoţional, financiar şi public. Este un narcisist absolut. Persoana care-l interesează în fiecare moment al vieţii sale este el însuşi“, scrie O’Brien.

Înainte de a intra în politică, Trump a muncit din greu pentru a-şi clădi imperiul imobiliar mondial prin intermediul Trump Organization. Numele său apare pe hoteluri de lux, terenuri de golf şi alte dezvoltări imobiliare din întreaga lume. Bogatul său tată, dezvoltatorul imobiliar Fred Trump,

i-a împrumutat un milion de dolari pentru a se lansa în afaceri în New York. Din 1971, Donald Trump este preşedintele The Trump Organization, principalul holding pentru activele sale imobiliare şi de alte tipuri. În timpul carierei sale de business, Trump a construit turnuri de birouri, hoteluri, cazinouri, terenuri de golf şi alte facilităţi în întreaga lume.

Trump s-a născut şi a crescut în New York şi este licenţiat în economie la Whar­ton School a Universităţii din Pennsylvania.

Mulţi americani au ajuns să-l cunoască după ce acesta a început să găzuiască showul TV The Apprentice. Trump a deţinut de asemenea mai multe concursuri de frumuseşte şi deţine în acelaşi timp o agenţie de modeling, restaurante şi afaceri în domeniul divertismentului, potrivit Express.co.uk.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump s-a „vândut“drept un om de afaceri care a făcut miliarde de dolari şi care nu are nicio obligaţie faţă de nimeni. O analiză a The New York Times privitoare la deţinerile imobiliare ale lui Trump în SUA dezvăluie însă că firmele pe care acesta le deţine au datorii de cel puţin 650 milioane de dolari, de două ori nivelul celor dezvăluite de acesta în declaraţiile publice făcute. O anchetă The Times a descoperit de ase­menea că deţinerile lui Trump depind foarte mult de o serie întreagă de susţinători financiari.

Printre creditori: Bank of China, una dintre cele mai mari bănci dintr-o ţară considerată de Trump un inamic economic al SUA, şi Goldman Sachs, o instituţie financiară despre care acesta a declarat că o controlează pe Hillary Clinton.

O altă instituţie financiară la care Trump a apelat când a avut nevoie de bani este Deustche Bank, cea mai mare bancă germană, potrivit Deutsche Welle.

Aceasta i-a acordat miliardarului împrumuturi de 2,5 miliarde de dolari, însă relaţia dintre Trump şi bancă nu mai este una la fel de apropiată.

Potrivit Wall Street Journal, Trump nu a plătit 334 milioane de dolari ca parte a unui împrumut care-i fusese acordat de Deutsche în 2008. Trump a dat în judecată banca, invocând ca motiv pentru neplată criza financiară. Mai apoi, acesta a cerut băncii 3 miliarde de dolari, argumentând că practicile acesteia în timpul crizei i-au provocat probleme. La rândul ei, Deutsche Bank l-a dat în judecată pe Trump pentru 40 milioane de dolari. Cele două părţi au ajuns mai târziu la un acord, însă relaţia s-a răcit.

Proiectele imobiliare ale magnatului american implică adesea structuri foarte complexe de ownership, din acest motiv o mare parte din imperiul acestuia rămânând învăluit în mister, potrivit New York Times.

„Sunt regele datoriei“, declara Trump pentru CNN. „Iubesc datoria“. În timpul carierei sale, însă, datoriile au dus la falimentul a cel puţin patru din businessurile sale.

Acesta a subliniat însă recent că în prezent firmele sale au foarte puţine datorii.

În plus, în unele cazuri identitatea partenerilor săi de business este ascunsă sub structuri tip companii cu răspundere limitată, conturând perspectiva unui preşedinte cu legături de business necunoscute.

Însă imperiul lui Trump nu se bazează doar pe datorii, ci şi pe legături cu oameni influenţi şi pe scutiri de taxe, potrivit The New York Times.

Trump s-a folosit de legăturile politice ale tatălui său şi mai târziu de legăturile proprii şi s-a bazat pe un nivel uriaş de asistenţă din partea guvernului şI contribuabililor sub formă de scutiri de taxe, granturi şi subvenţii pentru cele 15 clădiri care constituie centrul imperiului său imobiliar din Manhattan.

Trump a beneficiat de scutiri de taxe, granturi şi alte subvenţii în valoare de cel puţin 885 milioane de dolari pentru apartamente de lux, hoteluri şi clădiri de birouri din New York.

În timp campaniei, Trump a arătat clar cât de mândru este că „în calitate de om de afaceri vreau să plătesc cât mai puţine taxe posibil“.

 

Activele imperiului de afaceri controlat de Trump

- Hoteluri: 8 în SUA, 2 în Canada, 2 în America Centrală şi de Sud (Brazilia şi Panama), 3 în Europa (1 în Irlanda şi 2 în Scoţia).

- Terenuri şi cluburi de golf: 17, dintre care 2 în Emiratele Arabe Unite, 2 în Scoţia, unu în Irlanda şi restul în SUA.

- Clădiri-turn, clădiri de birouri şi alte proprietăţi imobiliare: 28 în SUA, una în Turcia, una în Panama, una în Coreea de Sud, una în Canada, una în Filipine, două în India, una în Uruguay, una în Canada, una în Brazilia.

- Divertisment şi televiziune: Show-ull de televiziune „The Apprentice“, Trump Restaurants, patinoare, centre de evenimente, agenţie de modele şi studiouri de producţie de film.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO