Business Internaţional

Cine este „copilul-minune” din spatele cryptomonedelor Ethereum care valorează 28,5 miliarde de dolari

Cine este „copilul-minune” din spatele...

Autor: Alex Ciutacu

11.11.2017, 18:52 1648

Vitalik Buterin, 23 ani, este omul care a inventat cryptomoneda Ethereum, rivalul principal al Bitcoin. Valoarea totală a cryptomonedelor Ethereum aflate pe piaţă ajunge acum la 28,5 miliarde de dolari, potrivit Inc.

Buterin s-a născut în Rusia şi a crescut în Canda, iar astăzi locuieşte în oraşul Zug din Elveţia, unde se află şi Fundaţia Ethereum. Buterin conduce echipa de cercetare a fundaţiei.

Ethereum este diferit de Bitcoin în câteva privinţe. Pentru început, Ethereum funcţionează diferit în privinţa tehnologiei blockchain.

Scopul utilizării blockchain în locul unei baze de date normale este împiedicarea utilizatorilor de a face schimbări unilaterale. Consensul trebuie stabilit de-a lungul întregii reţele. Ethereum însă permite schimbări unilaterale efectuate fără consensul general.

Existenţa acestei cryptomenede este principalul factor responsabil pentru creşterea popularităţii ICO (Initial Coin Offering) – o nouă tehnică de strângere de fonduri utilizată de companii în spaţiul blockchain, în care investitorii schimbă cryptomonede precum ethereum sau bitcoin, pentru cryptomonede noi create de companii.

Faţă de creatorul Bitcoin – care a fost o persoană sau un grup de persoane cunoscute sub numele Satoshi Nakamoto – Buterin este prezent în spaţiul public, participă la conferinţe şi menţine o prezenţă constantă pe platforma Twitter.

Totuşi, acest lucru nu înseamnă că Buterin nu este enigmatic în propriul său mod. Potrivit publicaţiei Inc, acesta are o reputaţie duală, ca fiind o persoană extraordinar de inteligentă, dar în acelaşi timp este cunoscut ca fiind ceea ce în termeni convenţionali poate fi numit „o persoană ciudată” – îi plac poşetele cu pisici şi tricourile cu unicorni, spre exemplu.

Din interviurile la care a participat, reiese că ideologia lui personală susţine împuternicirea oamenilor mici, în defavoarea jucătorilor mari. „Jucătorii mari au destui bani”, explică Buterin într-un interviu realizat de Jordan Pearson.

În mod ironic, Etherum a atras o cohortă nerăbdătoare de oameni care încearcă să facă avere de pe urma cryptomonedei. Deşi majoritatea efectelor pe care le-a avut Ethereum, nu se apropie de ceea ce susţine Buterin că ar vrea să facă, există şi excepţii care îi confirmă scopurile – Programul de Alimentaţie la nivel mondial, derulat de Naţiunile Unite utilizează o versiune private a Ethereum pentru a distribui vouchere de mâncare refugiaţilor.

„Cel mai mare beneficiu al programului de alimentaţie de până acum este că lipseşte firmele de servicii financiare de plăţi mari pe care le-ar fi putut încasa dacă ar fi intermediat tranzacţiile”, arată Quartz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO