Problemele cu controlul traficului aerian riscă să perturbe călătoriile din vacanţa de vară, avertizează companiile aeriene. Doar 56% din zborurile din Europa au plecat la timp în prima săptămână a lunii iulie, una dintre cauze fiind, pe lângă restricţiile de trafic aerian, şi fenomenele meteo extreme, potrivit datelor Eurocontrol. În ceea ce priveşte deficienţele din activitatea controlorilor de trafic, o bucată mare din vină a fost aruncată asupra angajaţilor din Ungaria, care au reacţionat.
Controlorii de trafic aerian maghiari spun că întârzierile nu sunt doar vina lor, scrie Daily News Hungary. Şi oameni care lucrează la aeroportul din Budapesta susţin că întârzierile recente nu sunt responsabilitatea exclusivă a controlorilor de trafic aerian maghiari. Probleme multiple, inclusiv lipsa de personal şi cererea crescută, fac dificilă garantarea unei călătorii fără întreruperi sau întârzieri.
În ultimele săptămâni, au existat mai multe întârzieri semnificative şi anulări de zboruri pe aeroporturile din întreaga Europă. Controlorii de trafic aerian maghiari au apărut ca un factor cheie care a contribuit la aceste probleme. O cauză ar fi lipsa de personal la Budapesta HungaroControl, la care se adaugă creşterea recentă a numărului de zboruri după închiderea unor spaţii aeriene din cauza războiului din Ucraina.
Ca răspuns la evenimente, care i-au revoltat pe mulţi călători, guvernul maghiar a cerut măsuri imediate pentru a aborda problema „condiţiilor inacceptabile“ legate de controlorii de trafic maghiari de pe aeroportul din Budapesta. Obţinerea informaţiilor direct de la HungaroControl este dificilă, deoarece compania este foarte disciplinată în ceea ce priveşte relaţiile publice.
În lumina evenimentelor recente, angajaţii au fost avertizaţi să nu distribuie informaţii despre companie pe reţelele sociale. Cu toate acestea, Telex a reuşit să vorbească cu mai mulţi oameni care lucrează în industrie şi experţi care cunosc situaţia. Publicaţia subliniază că sursele sale apropiate controlorilor de trafic aerian maghiari spun că nu doresc ca situaţia haotică să fie rezolvată cu forţa. Situaţia controlorilor de trafic aerian maghiari a fost îngreunată de faptul că în ultimele săptămâni s-a dezvoltat un dezechilibru de comunicare, iar companiile aeriene au la dispoziţie mult mai multe resurse pentru lobby profesional la nivel internaţional. Acest lucru îi lasă pe furnizorii de servicii de trafic aerian în dificultate.
Nu numai controlorii maghiari sunt de vină. Ei spun, după cum scrie Telex, că companiile aeriene sunt şi ele responsabile pentru unele întârzieri. În multe cazuri, programele sunt prea încărcate, cu timp aproape deloc pentru debarcare, descărcarea şi încărcarea bagajelor, realimentare şi îmbarcare. Dacă există vreo întârziere în oricare dintre faze, toată lumea încearcă să transfere vina în altă parte. Saturaţia spaţiului aerian este, de asemenea, o problemă, iar unii piloţi refuză să coopereze.
Piloţii solicită adesea autorizaţie pentru diferite sectoare de altitudine pentru a economisi combustibil, rutele trebuind apoi recalculate de controlorii de trafic aerian maghiari. Aceasta înseamnă adesea că traficul neprogramat trebuie să fie gestionat de personalul de la Budapesta. Există şi piloţi care sunt încăpăţânaţi în alte moduri, spune o sursă pentru Telex. De când a izbucnit războiul din Ucraina, zborurilor li s-a spus să păstreze o distanţă de 5 mile nautice faţă de graniţa cu Ucraina.
Cu toate acestea, unii piloţi refuză să meargă atât de aproape de spaţiul aerian al acestei ţări, chiar şi atunci când li se cere să facă acest lucru. De asemenea, sistemul de contabilitate pentru costuri şi venituri limitează sever flexibilitatea. În sistemul actual, companiile de gestionare a traficului sunt obligate să prezinte planuri de afaceri pe cinci ani în avans, prevăzând cât trafic va gestiona compania şi pe ce vor fi cheltuiţi banii în viitor. Dacă o companie de management se abate de la plan cu 2 până la 10%, EuroControl compensează 70% din pierderi (sau dacă compania are un excedent de venit de 2 până la 10%, poate păstra 70% din acesta).
Cu toate acestea, dacă diferenţa faţă de planul iniţial este mai mare de 10% în ambele direcţii, ea se pierde în întregime. În practică, acest lucru face imposibilă abordarea adecvată a evenimentelor neprevăzute, cum ar fi războiul. De exemplu, creşterea cifrei de afaceri din cauza războiului din Ucraina este practic lipsită de sens dacă compania şi-a depăşit deja planul anual de venituri. În esenţă, compania îşi oferă serviciile gratuit odată ce depăşeşte plafonul de 10%. Lipsa de personal reprezintă, de asemenea, o problemă serioasă. Telex, citând date internaţionale, scrie că Budapesta este unul dintre punctele dureroase ale personalului aviaţiei europene, alături de Karlsruhe în Germania şi Reims, Marsilia şi Paris în Franţa – deşi în Franţa nu se observă lipsă de forţă de muncă, doar greve frecvente care pun probleme. Există într-adevăr un deficit actual de controlori de trafic aerian maghiari, după cum au confirmat cei care lucrează în industrie. Dar companiile aeriene au şi ele probleme de personal: unele spun că nu au destui piloţi – ceea ce înseamnă că, chiar dacă operatorii aerieni doresc mai multe zboruri, nu pot face acest lucru. În plus, controlorii de trafic aerian sunt supuşi unei presiuni constante pentru a reduce tarifele de rută pentru a rămâne competitivi şi, în acelaşi timp, pentru a creşte capacităţile. Prin urmare, companiile aeriene, problemele cu costurile şi lipsa de personal contribuie toate la întârzieri.