Business Internaţional

Cine este Joe Biden şi cum a ajuns vicepreşedintele SUA

Cine este Joe Biden şi cum a ajuns vicepreşedintele SUA

Autor: Florina-Maria Savu

20.05.2014, 19:47 2138

Vicepreşedintele american Joe Biden, prezent săptămâna aceasta la Bucureşti în contextul tensiunilor regionale generate de conflictul ruso-ucrainean, este al doilea om ca importanţă din administraţia Obama şi unul dintre cei mai influenţi membri ai Partidului Democrat din SUA.

Cu un mandat de senator început la vârsta de 30 de ani, Biden a fost unul dintre cei mai tineri membri ai legislativului american la vremea respectivă, fiind întrecut doar de alţi cinci senatori.

Joe Biden a reprezentat timp de 36 ani statul Delaware, cu o carieră politică marcată de ambiţii pentru Casa Albă, senatorul candidând în interiorul Partidului Democrat în două rânduri pentru preşedinţia Statelor Unite, în 1988 şi 2008. După ultimul eşec, Biden a devenit mâna dreaptă a preşedintelui Barack Obama.

În prezent, Biden şi-a continuat implicarea în cele mai importante probleme cu care se confruntă statul. Lui Biden i-a fost dată misiunea de a implementa Actul de Refacere şi Reinvestire a Americii, care va ajuta la reconstruirea economiei statului şi va pune bazele unei viitoare economii durabile .

De la jumătatea anilor 90, Joe Biden a devenit unul dintre cele mai importante figuri din SUA în probleme privind armele de distrugere în masă sau legislaţia împotriva terorismului. A fost unul dintre principalii negociatori în relaţia SUA cu Europa, după Războiul Rece, în relaţiile cu Orientul Mijlociu şi regiunea de Sud-Vest a Asiei.

A ajutat la obţinerea acordului sigur al Senatului în noul tratat START cu Rusia pentru reducerea armelor strategice şi la obţinerea de noi fonduri pentru a întreţine laboratoarele nucleare ale SUA.

În funcţia sa de vicepreşedinte, Biden continuă să îşi consolideze experienţa în politica de relaţii externe, sfătuindu-l pe preşedinte într-o multitudine de probleme internaţionale. A ajutat la obţinerea acordului sigur al Senatului în noul tratat START cu Rusia pentru reducerea armelor strategice şi la obţinerea de noi fonduri pentru a întreţine laboratoarele nucleare ale SUA.

În 2009, Biden a primit la Kosovo Medalia de Aur A Libertăţii, cea mai prestigioasă distincţie a regiunii, pentru susţinerea obţinerii independenţei regiunii la sfârşitul anilor 1990.

Viaţa personală

Joseph Robinette „Joe” Biden, născut la 20 noiembrie 1942, primul dintre cei 4 fraţi, şi-a petrecut copilăria în Scranton, un oraş din Pennsylvania, iar în 1953  s-a mutat cu familia în Delaware

A absolvit Universitatea din Pennsylvania, unde a studiat Istorie şi Ştiinţe Politice  şi ulterior, la sfaturile Neiliei Hunter, ce va deveni prima soţie a lui Biden, a urmat şi cursurile de drept ale Universităţii Syracuse.

După ce a absolvit şcoala de drept, în 1968, s-a mutat în Wilmington, Delaware, unde a început practica la o firmă de avocatură. A devenit un membru activ al Partidului Democrat, iar în 1970 a fost desemnat reprezentant al Consiliului Judeţean din New Castle. La îndemnul colegilor săi din Partidul Democrat, a candidat impotriva reprezentantului Partidului Republican, J. Caleb Boggs, pentru funcţia de Senator şi a câştigat alegerile, devenind, la vârsta de 30 de ani, cel de-al şaselea cel mai tânăr senator al Statelor Unite.

La câteva săptămâni de la alegeri, Neilia, soţia lui Biden şi fiica lor de un an, Naomi, au murit într-un accident de maşină, ceilalţi doi fii ai lor, Beau şi Hunter, având răni critice. Biden şi-a depus jurământul de Senator al SUA în spital, lângă patul fiului său, şi a început să facă zilnic naveta între Washington şi spitalul din Wilmington.

În 1977, Biden s-a recăsătorit cu Jill Tracy Jacobs iar în prezent are trei copii: Beau şi Hunter, din prima căsătorie şi Ashley, din cea de-a doua.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO