Business Internaţional

Cine este Luigi di Maio, noua stea a politicii italiene: La numai 31 are toate şansele să devină următorul premier al Italiei

Cine este Luigi di Maio, noua stea a politicii italiene:...

Autor: Răzvan Botea, Mediafax

24.02.2018, 21:04 2288

Formaţiunea populistă Mişcarea Cinci Stele se poziţionează pe primul loc în urma scrutinului parlamentar din Italia, dar coaliţia de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi speră să poată forma viitorul guvern, arată rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Partidul populist antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) a obţinut între 29,5% şi 32,5% în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Italia, conform sondajelor de opinie citate de postul RAI News şi de cotidianul La Repubblica. Pe locul doi se situează Partidul Democrat (PD, centru-stânga), cu un scor estimat a fi între 20% şi 23%.

Luigi di Maio este cel mai tânăr vice-preşedinte al Camerei Deputaţilor din Parlamentul Italiei din toate timpurile şi liderul partidului de drepta M5S (n.r – Mişcarea 5 stele), partid care, conform sondajelor, va câştiga alegerile din Italia din luna martie.

 În 2013, a fost ales ca membru al Camerei Deputaţilor şi în 21 martie 2013 a devenit cel mai tânăr vice-preşedinte al Camerei Deputaţilor a Italiei din toate timpurile. În 2017 a fost ales în cadrul partidului său preşedinte şi candidat la funcţia de premier al Italiei cu mai mult de 82% voturi.

Luigi di Mario s-a născut în anul 1986 într-o localitate de lângă Napoli. Tatăl său a fost un mic antreprenor în afaceri cu imobiliare şi membru al consiliului local din partea mişcării neo-fasciste  MSI (Mişcarea Socialistă Italiană) iar mama sa a fost profesoară de limba italiană şi latină.

Luigi di Maio a fost unul din fondatorii grupului politic „Prietenii lui Beppe Grillo”, predecesorul Mişcării 5 Stele, fondat de popularul şi populistul comediant Beppe Grillo, conform wikipedia.org.

A fost anchetat de poliţie pentru defăimare, după o plângere a lui Marika Cassimatis, fostul candidat M5S pentru alegerile locale din Genova, iar pe 28 iulie 2017 jurnalista Elena Polidori a depus o plângere împotriva acestuia tot pentru defăimare. Di Maio a decis să-şi folosească imunitatea parlamentară, chiar dacă în trecut a criticat acest privilegiu şi a declarat că nu îl va folosi niciodată.

În 2017 Beppe Grillo a anunţat că va candida la alegerile parlamentare din 2018, însă că nu va candida şi pentru poziţia de prim-ministru, deşi mulţi l-au acuzat pe acesta că în cazul în care va câştiga alegerile parlamentare, el va fi conducătorul de facto al guvernului.

Di Maio era considerat a fi viitorul candidat pentru poziţia de premier al Italiei şi este văzut ca cel mai pragmatic şi mai puţin populist mebru al M5S. Niciun al lider al partidului nu va mai candida pentru poziţia de prim-ministru.

În septembrie 2017 a fost ales  preşedinte al partidului M5S şi candidatul pentru poziţia de prim-ministru al partidului, cu o majoritate de 82%.

Pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare, acestea fiind ultimele săptămâni de campanie electorală, cercetătorii italieni se tem că bugetele pentru cercetare vor rămâne în continuare mici şi dezinteresul pentru ştiinţă va continua, indiferent de rezultatul alegerilor din 4 martie, scrie nature.com.

Este posibil să se formeze o coaliţie de guvernare complexă. Partidele tradiţionale de centru-stânga şi centru-dreapta s-au scindat şi pe buletinele de vot se regăseşte un număr mare de partide politice mici, împreună cu partidul Mişcarea 5 Stele. Subiecte precum imigraţia, fluxul de refugiaţi şi apartenenţa la zona euro au dominat dezbaterile publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO