Business Internaţional

Cine este omul care a revoluţionat industia maşinilor autonome: Invenţiile sale care au schimbat complet lumea auto au pornit de la un experiement aparent eşuat

Cine este omul care a revoluţionat industia maşinilor...

Autor: Andreea Marin

20.08.2017, 11:45 576

Omul care a iniţiat revoluţia în domeniul automobilelor autonome şi-a deschis o firmă de echipamente audio acum 34 de ani. În prezent este miliardar pentru că a dezvoltat o tehnologie care le permite autovehiculelor să detecteze obiectele din jurul lor, potrivit Forbes.

David Hall are 66 de ani şi este CEO al  Velodyne, principalul manufacturier al senzorilor LiDAR, senzori care se bazează pe semnale luminoase pentru a descoperi obiectele din mediul inconjurător.

Mai exact, senzorii LiDAR sunt ochii automobilelor care nu au nevoie de şofer, pentru că îi arată maşinii ceea ce se află în jur. Numele este o prescurtare de la "light distance and ranging", adică detectarea distanţei şi a adâncimii cu ajutorul luminii.

Acum mai bine de zece ani, David Hall a patentat o invenţie, care a apărut aproape accidental: un senzor LiDAR având la bază  fasciculi de lumină care se rotesc. Aceasta invenţie l-a plasat pe creatorul ei în miezul revoluţiei maşimilor care se conduc singure.

În prezent, Velodyneeste principalul furnizor al senzorilor LiDAR pentru automobile, pe care îi vinde oricărei companii care construieşte sau testează vehicule autonome. Ford, General Motors, Uber şi chiar Google sunt clienţi fideli.

Succesul Velodyne se datorează faptului că nicio altă firmă nu produce destul pentru a face faţă cererii. Astfel, venitul estimat de Hall pentru anul acesta este de 200 de milioane de dolari.

Anul trecut Ford şi Baidu (o companie din Beijing care oferă servicii de Internet) au investit 150 de milioane în acesată firmă. Forbes estimează că Velodyne valorează două miliarde de dolari, iar pentru că Hall deţine jumătate din acţiunile firmei, averea lui depăşeşte un miliard de dolari.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO