Business Internaţional

Cine este omul din spatele celei mai mari surprize din istoria Premier League?

Cine este omul din spatele celei mai mari surprize din...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

18.03.2016, 22:27 2966

Leicester FC se află în fruntea clasamentului din Premier League, după ce în sezonul trecut s-a aflat aproape de retrogradare, fiind pe locul 14 din 20. În 2014, clubul a promovat în prima divizie a fotbalului englez după o absenţă de aproape un deceniu, scrie Bloomberg.

Vulpile, cum este poreclită echipa din oraşul britanic Leicester, se aflau până nu demult la periferia fotbalului englez. În 2004 echipa a retrogradat şi în următoarele sezoane a jucat în The Championhsip, a doua ligă a fotbalului englez, dar a şi fost retrogradată în LeagueOne, a treia ligă a fotbalului din Anglia.

Succesul echipei din ultimii ani se datorează şi acţionarului său, omul de afaceri thailandez Vichai Srivaddhanaprabha. Acesta este fondatorul şi proprietarul King Power , cel mai mare lanţ de magazine duty-free din Thailanda. Afacerile sale au explodat în ultimii ani datorită creşterii numărului de turişti chinezi care vizitează Thailanda, conform Forbes. Revista americană estimează averea thailandezului la 3,2 miliarde dolari  în ultimul său clasament al miliardarilor. Antreprenorul thailandez este şi un împătimit al sporturilor, fiind pasionat de polo şi fotbal.

În 2010, Srivaddhanaprabha cumpără Leicester FC pentru 40 milioane lire sterline de la Milan Mandarici, un investitor american de origine sârbă specializat în preluarea şi redresarea echipelor de fotbal cu rezultate slabe. Anterior preluării, King Power a sponozorizat echipa din Leicester.

Noul acţionar a reuşit să aducă echipa pe profit pentru prima dată în ultimii zece ani. Sezonul trecut, echipa a obţinut un câştig de 26 milioane lire sterline, având venituri de 104 milioane lire sterline, din care 72 milioane lire sterline provin din drepturile de televiziune. Analiştii estimează că odtap cu câştigarea titlului veniturile vulpilor ar putea creşte cu 30%.

De asemenea, echipa a obţinut performanţe la un cost redus, având în vedere că vulpile cheltuie  57,4 milioane lire pentru salariile jucătorilor, doar un sfert din cât cheltuie rivalii săi cu tradiţie, precum Chelsea, Manchester United, Machester City sau Arsenal.

Câştigarea campionatului englez de către Leicester va aduce venituri suplimentare echipei. Doar din calificarea în Champions League, echipa va încasa cel puţin 25 milioane lire sterline. Şi noile contracte pentru drepturile de televizare din Premier League în valoare de 8 miliarde lire sterline vor aduce fiecărei echipe cel puţin de 100 milioane lire sterline pe sezon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO