Business Internaţional

Cine este şefa fiscului maghiar, acuzată de corupţie de diplomaţii americani

Ildiko Vida, şefa fiscului maghiar

Ildiko Vida, şefa fiscului maghiar

Autor: Daniela Stoican

06.11.2014, 00:02 2301

Şefa fiscului maghiar (NAV), Ildiko Vida, a mărturisit că se numără printre cele şase persoane cărora autorităţile americane le-au interzis accesul în SUA pentru că sunt implicate în fapte de corupţie după aproape o lună după ce presa maghiară a scris că Washingtonul a aplicat astfel de interdicţii unor oficiali.

Vida susţine că a informat anterior „un oficial guvernamental“, pe care însă nu îl numeşte, despre prezenţa ei pe această listă. Însă Ministerul Economiei, de care ţine fiscul, a anunţat că a aflat despre prezenţa lui Vida pe listă cu puţin timp înaintea ieşirii sale publice.

Şefa NAV admite că ar fi trebuit să facă declaraţii publice mai repede, dar spune că „a fost prea şocată de acest atac josnic“  şi că a avut nevoie de timp pentru a-şi reveni. Vida a fost surprinsă recent pe un aeroport din Austria alături de o adjunctă din fisc, cu care pleca „în vacanţă“, după propriile declaraţii. În urmă cu două săptămâni ministrul economiei Mihály Varga spunea că nu crede că şefa NAV se află printre cetăţenii maghiari indezirabili pentru SUA, dar că nu a întrebat-o dacă se află sau nu pe listă şi că responsabilitatea ar fi a SUA să nominalizeze persoanele de pe listă.

Despre Ildiko Vida nu se ştiu foarte multe. Din presă reiese că şefa NAV a urmat cursurile colegiului Bibo, unde au studiat şi Viktor Orban şi Lajos Simicska, pe care Orban îl numea „geniu al finanţelor“ şi care a condus APEH, predecesorul NAV. Vida a fost adjuncta lui Simicska la conducerea APEH şi a preluat conducerea instituţiei după plecarea acestuia. Presa maghiară speculează că acuzaţiile de corupţie făcute de Washington privesc cazul producătorului american de ulei Bunge. Corupţia din interiorul NAV ar fi afectat afacerile companiei deoarece fiscul maghiar ar fi favorizat alte companii. Bunge estimează că aceste companii din industria florii-soarelui şi rapiţei ar fi reuşit, cu ajutorul unor demnitari corupţi, să evite plata a 20 milioane-25 milioane de forinţi (65 milioane-80 milioane de euro) pe an reprezentând TVA. Ambasada americană a negat că interdicţia de călătorie în SUA ar veni ca o măsură de represalii împotriva unei companii americane care operează în Ungaria.

Andras Horvath, un fost inspector fiscal din cadrul NAV, care a făcut anul trecut dezvăluiri despre investigaţii de corupţie din domeniul agriculturii oprite de sus, a declarat recent la o televiziune maghiară că presupusele acte de corupţie ale NAV ar fi putut cu uşurinţă să aibă loc fără cunoştinţa lui Viktor Orban deoarece NAV este în esenţă „un stat de sine stătător“. El a sugerat că NAV ar fi un sistem corupt, care serveşte interesele oligarhilor, marilor corporaţii şi politicienilor şi că guvernul „stă pe o bombă cu ceas“ având în vedere numărul din ce în ce mai mare de oameni, inclusiv foşti colegi ai săi, care sunt acum dispuşi să vorbească.

Horvath vorbea anul trecut într-un interviu pentru Euronews despre un caz în care unor inspectori fiscali li s-a ordonat să întrerupă investigarea unei companii din comerţul cu cereale, unul din cei mai mari furnizori pentru multinaţionalele din Ungaria. Inspecţia ar fi putut să aibă drept rezultat colectarea unor sume de peste 1 miliard de forinţi (3,3 milioane de euro) sub formă de TVA a căror plată fusese evitată. Dar în final inspectorilor fiscali li s-a ordonat să închidă cazul, după cum relata Horvath, a cărui locuinţă a fost vizată de o percheziţie a autorităţilor în urma dezvăluirilor sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO