Business Internaţional

Cine este Vladimir Zelenski şi cum a reuşit un actor de comedie să ajungă preşedintele unui stat european

Cine este Vladimir Zelenski şi cum a reuşit un actor de...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.05.2019, 13:09 522

Cu instituţiile statului şubrezite de corupţie şi cu economia, sărăcită de război, împărţită între oligarhi, ucrainenii şi-au ales ca preşedinte un actor care-şi primeşte banii de la unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Ucraina. Actorul l-a înfrânt, copleşitor, pe preşedintele în funcţie, care şi el este un influent om de afaceri. Alegerile din Ucraina au fost un război între oligarhi. 

Un „pirat” toată viaţa lui, aşa cum le spune el celor pricepuţi la a exploata oportunităţile, Igor Kolomoiski a făcut în tinereţe bişniţă cu electronice aduse de la Moscova în Ucraina în vremea prăbuşirii Uniunii Sovietice, scrie revista The New Republic. Apoi a pus pe ruinele URSS bazele unei mici bănci, PrivatBank, care între timp a devenit cea mai mare din Ucraina. La succesul acesteia a contribuit nu doar inspiraţia de afaceri, ci şi, dacă ar fi de crezut autorităţile ucrainene, ceva fraudă. Kolomoiski a supravieţuit ambelor revoluţii din Ucraina, din 2004 şi 2014, a devenit miliardar, iar când Ucraina era invadată de trupele ruseşti, în 2014, el a creat şi finanţat o armată care să o apere. O parte din afacerile sale erau în Crimeea ocupată de militarii ruşi. Ca lord al războiului în estul devastat de conflict, a pus recompense uriaşe pe capetele liderilor militari ruşi. Unul din batalioanele finanţate de el, Azov, este cunoscut ca incubator de extremism de dreapta, adică de neonazism. 

Citeşte continuarea articolului pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO