Business Internaţional

Cine îi ia locul lui Jean Claude Trichet? Preluarea conducerii BCE de către şeful Băncii Italiei, "o afacere încheiată"

Cine îi ia locul lui Jean Claude Trichet. Preluarea conducerii BCE de către şeful Băncii Italiei, "o afacere încheiată"

Autor: Oncu Marius Gheorghe

11.04.2011, 20:02 87

Şansele guvernatorului Băncii Italiei, Mario Draghi, să preiaconducerea Băncii Centrale Europene (BCE) au crescut în ultimaperioadă, iar unii oficiali din zona euro consideră că înlocuireaîn toamnă a şefului BCE, Jean-Claude Trichet, cu Draghi esteaproape "o afacere încheiată", potrivit Reuters.

Oficialii europeni au afirmat, păstrându-şi anonimatul, că nu aapărut o alternativă viabilă pentru Draghi după ce candidatul cucele mai mari şanse, Axel Weber, guvernatorul Băncii Germaniei, s-aretras în urmă cu două luni.

Favorabile bancherului italian sunt şi indiciile că oficialiigermani îl consideră pe Draghi cel mai calificat din grupulrestrâns de candidaţi. Berlinul nu pare decis să promoveze ungerman sau un reprezentant al statelor nordice la preşedinţia BCE,a doua bancă centrală ca importanţă din lume, după Rezerva Federalăamericană, potrivit oficialilor citaţi.

"Cred că am trecut în Europa de punctul în care pregătirea uneipersoane este văzută în principal prin prisma naţionalităţii. Nuputem propune un candidat doar pentru că este german. Iar un altcandidat nu ar fi rău doar pentru că ar fi italian", a afirmat unînalt oficial guvernamental german.

Cancelarul Angela Merkel îşi îndreaptă abia acum atenţia asuprasuccesiunii la BCE, notează Reuters, după dezbateri interne intenseasupra viitorului energiei nuclerare, a conflictului din Libia şi aeforturilor de a depăşi criza datoriilor suverane din Europa.

Pe lângă Draghi, la şefia BCE candidează guvernatorul bănciicentrale a Finlandei, Erkki Liikanen, luxemburghezul Yves Mersch,şeful băncii centrale daneze, Nout Wellink, şi germanul KlausRegling, care conduce Facilitatea Europeană pentru StabilitateFinanciară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO