Business Internaţional

Cine îi ia locul puternicei Christine Lagarde la şefia FMI: Bulgăroaica Kristalina Georgieva, olandezul Jeroen Dijsselbloem şi finlandezul Olli Rehn, cei trei candidaţi de top

Cine îi ia locul puternicei Christine Lagarde la şefia...

Autor: Alex Ciutacu

29.07.2019, 16:59 261

Uniunea Europeană a ajuns la trei variante posibile pentru propunerea lor la şefia Fondului Monetar Internaţional (FMI) după ce Christine Lagarde va pleca să conducă Banca Centrală Europeană, acestea fiind bulgăroaica Kristalina Georgieva, olandezul Jeroen Dijsselbloem şi finlandezul Olli Rehn, potrivit Financial Times.

Negociatorii europeni vor să ajungă rapid la un consens cu privire la propunerea lor pentru şefia FMI, temându-se că dacă nu se pun de acord rapid asupra unui singur candidat, riscă să piardă numirea în favoarea altei regiuni.

Procesul pentru înlocuitorul lui Christine Lagarde se va concretiza în luna octombrie.

Vineri, ministrul francez de Finanţe – care conduce negocierile în numele UE – a pus pe lista scurtă cinci nume pentru această funcţie, dar nu a anunţat un consens.

Acum, dintre cei cinci, portughezul Mario Centeno şi ministrul spanio de Finanţe Nadia Calvino au fost eliminaţi, potrivit surselor citate de publicaţia americană.

Dintre cei trei care au rămas, Jeroen Dijsselbloem, fostul ministru olandez de Finanţe, are susţinerea ţărilor nordice şi a Germaniei.

În acelaşi timp, Olli Rehn, şeful băncii centrale din Finlanda, are un profil similar cu cel al lui Jeroen Dijsselbloem şi ar putea primi tot susţinerea ţărilor nordice.

Kristalina Georgieva, şefa Băncii Mondiale, a fost susţinută până acum de Franţa pentru a candida, dar pentru ca ea să poată câştiga poziţia ar fi nevoie de o serie de amendamente la legislaţia Fondului Monetar Internaţional care nu permite persoanelor de peste 65 de ani să acceseze funcţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO