Business Internaţional

Cine se află în spatele celor trei mari agenţii de rating care au lăsat SUA fără ratingul de top

Cine se află în spatele celor trei mari agenţii de...

Autor: Catalina Apostoiu

19.05.2025, 21:46 2186

La finalul săptămânii trecute, Moody’s a devenit ultima dintre cele mai mari trei agenţii de rating care au retrogradat ratingul de credit al SUA. Moody’s a redus ratingul de credit al celei mai mari economii a lumii la Aa1 de la Aaa, alăturându-se Fitch Ratings şi S&P Global Ratings în a lăsa SUA fără ratingul de credit de top, triplu A.

În cazul Moody’s, cel mai mare acţionar este compania Berkshire Hathaway, deţinută de Warren Buffett, supranumit Oracolul din Omaha, cel mai renumit investitor din lume. El este cunoscut ca inves­titor pe termen lung. Deţinerea acesteia se apropie de 14%. Moody’s este a şaptea cea mai mare deţinere a Berkshire, reprezentând aproximativ 4,4% din portofoliul de acţiuni al companiei.

Warren Buffett supervizează por­tofoliul de investiţii al Berkshire Hathaway de peste 60 de ani. În peri­oada respectivă, acesta a adus câşti­guri masive pentru acţionari. Pe locul doi în topul acţionarilor din cadrul Moody’s se află fondul de investiţii Vanguard.

Fitch a fost deţinută de francezi până în 2018. Controlată de Fimalac, o companie deţinută de omul de afa­ceri francez Marc Ladreit de Lachar­riere, aceasta a fost în cele din urmă vândută către compania de media americană Hearst Corporation.

Hearst este una dintre cele mai mari companii globale de informaţii, servicii şi media din SUA. Portofoliul diversificat al companiei include Fitch, Hearst Health, un grup de busi­nessuri de informaţii şi servicii medicale, Hearst Transportation, participaţii în reţele de televiziune prin cablu ca A&E, History, Lifetime şi ESPN, 35 de posturi de televiziune, 24 de cotidiene şi 52 de ziare săptă­mânale, businessuri din domeniul serviciilor digitale şi peste 200 de reviste la nivel mondial.

Familia Hearst este una dintre cele mai bogate din America, situân­du-se pe locul 12 în clasamentul Forbes pe 2020. Valoarea averii sale se ridica la 21 miliarde de dolari în anul respectiv.

S&P, a treia mare agenţie de rating, este deţinută din 1966 de McGraw-Hill, o companie de publishing.

S&P data de la mijlocul anilor 1860 şi avea rădăcini similare cu cele ale McGraw-Hill, în condiţiile în care jumătate din companie a început cu publicaţii pentru căile ferate. Cealaltă jumătate fusese un birou de statistică, ce publica update-uri de informaţii financiare de la companii. Aceasta publica un indice bursier din anii 1920, a cărei evoluţie modernă este actualul S&P 500.

S&P a provocat în 2011 ample controverse când a retrogradat ratingul de credit suveran pe termen lung al SUA de la AAA la AA+, invocând semne de întrebare privitoare la predictabilitatea, stabilitatea şi eficienţa politicilor americane. Era pentru prima dată în istorie când SUA erau retrogradate, potrivit Business Insider.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels