• Leu / EUR4.9458
  • Leu / GBP5.8036
  • Leu / USD4.7643
Business Internaţional

Cine spune că nu există câştigători în războiul comercial dintre SUA şi China?

Cine spune că nu există câştigători în războiul comercial dintre SUA şi China?

Autor: Catalina Apostoiu

22.11.2018, 00:04 1514

Strategii din Europa şi-au dat toată silinţa să sublinieze că nu pot exista câştigători de pe urma escaladării conflictului comercial dintre SUA şi China, însă un nou studiu relevă că există de fapt mai mulţi beneficiari, scrie Deutsche Welle.

Un studiu realizat de reţeaua de cercetare EconPol Europa analizează impactul tarifelor impuse de SUA asupra Chinei şi efectul tarifelor retaliatorii ale Chinei.

În septembrie Washingtonul a impus tarife de import pe produse chinezeşti în valoare de aproximativ 250 miliarde de dolari, în timp ce China a introdus tarife ce afectează bunuri importate în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari.

Potrivit studiului, exportatorii chinezi suportă aproximativ 75% din costuri, ceea ce înseamnă că o sumă netă de 18,4 miliarde de dolari va fi adăugată în ultimă instanţă economiei americane.

Doi factori joacă un rol major în acest sens. Cel mai evident este dezechilibrul grav al volumelor impuse de Washington şi Beijing. Însă la fel de important este faptul că tarifele americane au fost impuse strategic, cu asigurarea că produsele chinezeşti afectate de tarife nu vor fi greu de substituit.

Exporturile chineze către SUA vor scădea cu 37% din cauza tarifelor majorate, arată studiul, iar acest lucru va duce în cele din urmă la o scădere cu 17% a excedentului comercial al Chinei în raport cu SUA.

Gabriel Felbermayr, coautor al studiului, atrage atenţia că preţurile de consum din SUA pentru importurile chineze afectate vor creşte cel mai probabil cu 4,5%, dar confirmă că economia americană ca întreg va profita de pe urma conflictului comercial prelungit.

„Problema cu protecţionismul este că acesta poate fi cu adevarăt benefic pentru Statele Unite din punct de vedere economic“, notează Felbermayr.

Actualul conflict SUA-China ar putea servi de asemenea drept dovadă că vechiul proverb „când doi se ceartă al treilea câştigă“ nu poate fi mai adevărat.

Potrivit unui studiu realizat de compania japoneză de servicii financiare Nomura Holdings, de eforturile companiilor cu sediul în SUA şi China de a găsi substitute potrivite pentru anumite bunuri afectate de tarife beneficiază în special Malaezia, dar şi Japonia, Pakistan, Tailanda şi Filipine.

De asemenea, în Asia, Vietnamul are cel mai mult de câştigat de pe urma tendinţei firmelor de a-şi reloca producţia din China. Malaezia, Singapore şi India au de asemenea de câştigat de pe urma acesteia.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9458
Diferență: -0,0445
Ieri: 4.9480
Azi: 4.7643
Diferență: 0,4618
Ieri: 4.7424
Azi: 5.8036
Diferență: 0,4257
Ieri: 5.7790
Azi: 4.7597
Diferență: -0,063
Ieri: 4.7627