Business Internaţional

Cine sunt cei 11 titani ai Chevronului care se luptă cu ţăranii din Pungeşti

Cine sunt cei 11 titani ai Chevronului care se luptă cu...

Autor: Ştefan Stan

17.10.2013, 15:30 3064

Chevron este una dintre cele mai puternice companii americane, având în spate o istorie de 134 de ani. În 1879 s-a înregistrat pentru prima dată în San Francisco sub numele de Pacific Coast Oil Company. De-a lungul anilor, Chevron a suferit mai multe transformări până să ajungă la gigantul care este astăzi, cu venituri anuale de peste 230 de miliarde de dolari şi cu un profit de peste 26 de miliarde de dolari.

Spre comparaţie, Petrom, principala companie din România, care activează tot pe segmentul petrolier, are venituri anuale de 5,8 miliarde de dolari.

Chevron este o companie integrată, fiind implicată în fiecare segment al industriei energetice. Compania are operaţiuni în 33 de ţări din întreaga lume.

Bugetul anual de investiţii este de 36 de miliarde de dolari, echivalentul a 70% din întregul buget al României.

Gigantul american este condus de un board (Consiliu de Administraţie) format din 11 membri.  Zilnic, compania este condusă de 16 directori. Preşedintele boardului şi directorul executiv al companiei (CEO) este John Watson, care lucrează la Chevron din 1980.

 

John S. Watson, 56, este CEO şi Preşedintele Chevron, din 2010. Este membru în Consiliul Director şi în Comitetul Executiv al American Petroleum. Watson s-a alăturat companiei Chevron în 1980.

George L. Kirkland este vicepreşedintele comisiei din 2010 şi Vicepreşedinte Executiv la Upstream and Gas, din 2005. El este responsabil pentru explorarea globală, producţia şi activităţile legate de gaz.

Linnet F. Deily, 67, este Director al companiei din 2006. Ea a fost Reprezentant Comercial adjunct  al SUA. Este de asemenea şi director la Honeywell International.

Robert E. Denham, 67, este director principal din 2011. El este partener la firma de avocatură Munger, Trolles&Olson. De asemenea, este director la compania New York Times, Oaktree capital Group, Fomento Economico Mexicano şi UGL Limited.

Alice P. Gast, 54, este director din 2012. Este şi Preşedinta Universităţii Lehigh din Bethlehem, Pennsylvania.

Enrique Hernandez Jr, 57, este director din 2008. Hernandez este CEO şi Preşedinte la Norfolk Southern Corporation¸ o companie de transport de marfă.

Kevin W. Sharer, 65, este director din 2007. Este un profesor de Administrarea Afacerilor la Harvard Business School.

John g. Stumpf, 59, este director din 2010. Este Preşedintele comisiei şi CEO al Wells Fargo & Company, o companie care oferă servicii financiare. Este de asemenea şi director la Target Corporation.

Ronald D.Sugar, 64, este director din 2005. Este director la Amgen, la Air Lease Corporation şi Apple.  

Carl Ware, 69, este director din 2001. Ware este director şi la Commins Inc.

Chevron este o companie multinaţională americană, activă în peste 180 de ţări, fiind unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de petrol şi gaze din lume.

Chevron este una din cei şase giganţi petrolieri, grupul fiind clasat a 11-lea în topul Fortune 500 al celor mai bogate companii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În satele Siliştea şi Pungeşti, sute de persoane protestează împotriva companiei americane, fiind nemulţumiţi de amplasarea sondelor de foraj în proximitatea satelor lor.

Prima sondă de explorare ar fi trebuit să fie amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Consiliul Director al companiei Chevron, format din membrii prezentaţi mai jos, se luptă cu ţăranii din Pungeşti pentru a putea exploata gazele de şist. Reprezentanţii Chevron au anunţat joi după-amiază că suspendă activităţile de exploatare a gazelor din localitatea Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO