Business Internaţional

Cine sunt est-europenii propuşi ca viitori comisari europeni şi cât de mulţumite sunt ţările de alegerile făcute de Ursula von der Leyen

Cine sunt est-europenii propuşi ca viitori comisari...

Autor: Catalina Apostoiu

19.09.2024, 00:05 131

După mai multe amânări, pre­şedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi-a prezentat noua e­chi­pă de comisari europeni pentru ur­mătorii cinci ani. Cei propuşi pentru funcţiile de comisari va trebui să trea­că prin audieri de confirmare la Parla­mentul European, potrivit Euronews.

Din Europa de Est, candidatul Poloniei Piotr Serafin a primit por­to­foliul pentru buget, antifraudă şi ad­mi­nistraţie publică. Anunţul nu a venit ca o surpriză, în condiţiile în care premierul polonez Donald Tusk îşi exprimase în mod public speranţa că Serafin, un apropiat de încredere al său, va primi portofoliul respectiv, iar Die Welt scrisese de asemenea că Serafin îl va primi, notează Euractiv.

Serafin a devenit şeful cabine­tului lui Tusk când acesta din urmă a fost desemnat preşedinte al Consi­liului European şi a preluat poziţia de director al secretariatului general pentru transport, telecomunicaţii şi energie al Consiliului în perioada 2020-2023. În ultimele luni, Serafin a condus Reprezentanţa Permanentă a Poloniei la UE.

Tusk s-a declarat mulţumit de a­le­gerea Ursulei von der Leyen, de­cla­rând că portofoliul este unul pu­ternic. Iar entuziasmul acestuia a fost împăr­tăşit de membrii parlamentului euro­pean din coaliţia de guvernare a Polo­niei. Din partea opoziţiei, însă, de­sem­narea lui Serafin a fost primită cu scep­ticism. Piotr Muller, din partea PiS, crede că Polonia merită un portofoliu şi mai important în noua Comisie.

Din Ungaria, Ursula von der Leyen l-a propus pe Oliver Varhelyi drept comisar pentru sănătate şi bu­năstarea animalelor, decizie văzută de opoziţia maghiară drept umili­toare şi semn al unei Ungarii din ce în ce mai marginalizate.

Portofoliul este unul relativ slab, deşi Comisia Europeană a lansat mai multe iniţiative în domeniu în timpul pandemiei de coronavirus. Varhelyi ar urma să fie responsabil cu clădirea unei „Uniuni Europene a Sănătăţii“ şi cu continuarea activităţii legate de cancer şi prevenţie, a declarat von der Leyen. În Ungaria, opoziţia s-a folosit de anunţ pentru a-l critica pe premierul Viktor Orban şi partidul acestuia, Fidesz.

Guvernul maghiar a lăudat, însă, activitatea lui Varhelyi.

Din poziţia de comisar în Comisia von der Leyen anterioară, Varhelyi a fost responsabil de portofoliul mult-râvnit al extinderii, care a devenit şi mai important în contextul războiului din Ucraina şi candidatura ţării la UE. Totuşi, în timpul mandatului său, Varhelyi a fost implicat într-o serie de scandaluri.

Din Bulgaria, liderul GERB şi fostul premier Boiko Borissov şi-a exprimat gratitudinea pentru portofoliul inovaţiei, cercetării şi startup-urilor pe care Ursula von der Leyen i l-a alocat Ekatherinei Zaharieva.

Borissov a fost singurul lider de partid din Sofia care a comentat cu privire la portofoliu, Zaharieva fiind membru al parlamentului şi fost ministru în două din guvernele acestuia.

Aceasta a fost ministru de externe în al treilea guvern al lui Borissov. În ultimi 11 ani, aceasta a deţinut mai multe poziţii politice cheie, unele având legătură cu politica regională. Aceasta a început ca ministru adjunct pentru dezvoltare regională în primul guvern al lui Borissov.

Fostul ministru de externe Kristian Vigenin, în prezent membru al parlamentului pentru partidul socialist bulgar, nu împărtăşeşte însă entuziasmul lui Borissov privitor la importanţa portofoliului bulgar.