Business Internaţional

Cine sunt oamenii care au creat brandul Hard Rock Café cu restaurante în toată lumea şi cu afaceri de miliarde. Cine sunt actualii proprietari ai brandului şi cât au plătit pentru el

Cine sunt oamenii care au creat brandul Hard Rock Café...

Autor: Andra Stroe

06.11.2022, 21:11 92

1971. Doi americani la Londra, în căutarea burgerului perfect, „ca acasă”. Şi, ca în istoria multor altor businessuri, pentru că nu l-au găsit, soluţia a fost să îl producă chiar ei. E povestea lui Isaac Tigrett, a lui Peter Morton şi a afacerii lor, primul lanţ de restaurante tematice din lume: Hard Rock Café.

Dacă Peter Morton a prins din familie „microbul” afacerilor în industria HoReCa, fiind fiul lui Arnie Morton, fondator al lanţului american de restaurante Morton’s Steakhouse, Isaac Tigrett a avut şi el şansa să provină dintr-o familie de afacerişti: bunicul lui e cel care a construit prima linie feratată din America pentru locomotivele cu abur, iar tatăl său fusese partener cu industriaşul britanic Jean Paul Getty, fondatorul Getty Oil Company.

Cei doi s-au întâlnit la Londra, prin nişte prieteni comuni. Ideea de a porni împreună o afacere le-a venit după ce căutaseră, fără succes, să mănânce în metropola britanică un burger ca în State. Cu un împrumut consistent de la tatăl lui Isaac Tigrett, de 190.000 de dolari, şi cu alţi 10.000 de dolari obţinuţi de la bancă, au închiriat un showroom auto şi l-au amenajat în stilul rebel care îi caracteriza. Au obţinut un contract scurt, pe doar şase luni şi, cu toate că nici ei, nici proprietarul spaţiului nu credeau că vor rezista mai mult de atât, acum „nu cred că se va mai închide vreodată”, a povestit Tigrett într-un interviu acordat celor de la New York Times. Pe 14 iunie 1971 primul restaurant Hard Rock Café era inaugurat, în Mayfair, una dintre cele mai bune zone din capitala Regatului Unit.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO