Business Internaţional

Cine vrea să cumpere 450.000 de locuinţe: Capitala asiatică în care aproape o jumătate de milion de apartamente sunt scoase la vânzare pentru oricine vrea să le cumpere

Cine vrea să cumpere 450.000 de locuinţe: Capitala...

Autor: Iulian Tenchiu

18.05.2019, 16:48 1635

Thailanda a rămas cu 454.814 de unităţi rezidenţiale, pe care nu a reuşit să le vândă în 2018, fapt care a provocat naţiunii un gol în buget estimat la 41 mld. dolari. În capitala ţării, Bangkok, s-au construit anul trecut aproximativ 65.000 de apartamente noi, dar investiorii încă au probleme, scrie Bloomberg.

Chiar dacă cererea este fermă, dezvoltatorii  raportează rate de absorbţie de doar 55%, iar preţurile medii asociate unităţilor scad cu 6% pe an.

„Piaţa de codominii va încetini în acest an, dar există în continuare oportunităţi în anumite locaţii cu produsul potrivit şi preţul potrivit. Credem că piaţa se echilibrează iar asta va determina ajustarea preţurilor la un nivel mai realist”, a declarat  Aliwassa Pathnadabutr, director general al CBRE Group Inc. din Thailanda.

Ministrul de Finanţe din Thailanda a redus progonoza creşterii economice luna trecută, preconizând cea mai lentă dezvoltare economică pentru următorii trei ani. La prognoza negativă a ministrului se adaugă lupta pe care ţara o duce pentru moderarea exporturilor şi cu riscurile politice crescute după alegerile contestate.

Normele revizuite privind creditarea ipotecilor, care au intrat în vigoare în luna aprilie, pot d-asemenea, limita atracţia imobiliară deoarece limitează suma de bani pe care potenţialii cumpărători o pot împrumuta.

De asemenea, capitala naţiunii din Asia de Sud-Est este afectată de o scădere a numărului de vizitatori chinezi. Investitorii chinezi au constituit istoric cea mai mare parte a cumpărătorilor de bunuri străine din Thailanda, dar prezenţa lor a scăzut, pe măsură ce economia Chinei încetineşte.

CBRE a declarat într-un raport privind perspectivele pieţei imobiliare din 2019 că principala grijă a companiei este dependenţa ridicată a Thailandei faţă de străini.

„Majoritatea cumpărătorilor străini recenţi sunt investitori străini şi nu suntem foarte siguri de faptul că vor trăi în locuinţele cumpărate. Vânzările în străinătate sunt foarte sensibile la condiţiile economice ale ţării de origine a cumpărătorului.

Cu toate acestea, unii dezvoltatori rămân optimişti. Reprezentanţii companiei Snsiri PCL văd o „cerere reală” venită din partea cumpărători străini, menţionând totodată că ei reprezintă 30% din vânzările firmei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO