Business Internaţional

Ciobanul devenit miliardar care a pus ochii pe Micron visează la un imperiu al semiconductorilor

Zhao Weiguo: „Educaţia mi-a schimbat viaţa, am o pasiune pentru sectorul educaţiei“

Zhao Weiguo: „Educaţia mi-a schimbat viaţa, am o pasiune pentru sectorul educaţiei“

Autor: CătăIina Apostoiu

17.07.2015, 00:03 2979
Zhao Weiguo a ştiut de la bun început că singura cale de a evita să rămână un crescător de porci şi cioban în China rurală este educaţia. La 30 de ani după ce s-a înscris la prestigioasa Universitate Tsinghua, miliardarul se bazează pe susţinerea instituţiei de învăţământ pentru a pune bazele unui imperiu tehnologic, scrie Bloomberg.

Achiziţiile de companii de design de cipuri şi parteneriatele cu Hewlett-Packard şi Intel i-au ajutat compania, Tsinghua Unigroup, să „asambleze“ un business extins. Acum, prin actuala sa ofertă de 23 miliarde de dolari pentru americanii de la Micron Technology, el vrea să devanseze Samsung Electronics în industria cipurilor de memorie.

Valul de achiziţii al Tsinghua Unigroup survine în contextul în care guvernul preşedintelui Xi Jinping încearcă să elibereze China de adânca dependenţă de tehnologia străină, semiconductorii fiind consideraţi vitali pentru securitatea naţională. Zhao spune că strategia sa nu are la bază niciun fel de agendă politică, singura sa intenţie fiind de a clădi un business sustenabil.

„Sunt antreprenor. Principala mea sarcină este să administrez bine activităţile companiei noastre“, a declarat Zhao Weiguo pentru Bloomberg.

Compania sa, divizia de investiţii a Tsinghua, a anunţat achiziţii de peste 4 miliarde de dolari în ultimii doi ani.

Zhao Weiguo s-a născut în îndepărtata provincie Xinjiang din nord-vestul Chinei. „Am crescut porci şi am avut grijă de oi pentru a-mi câştiga existenţa. Am ştiut că numai educaţia îmi poate schimba soarta“, spune Zhao.

Zhao, în vârstă de 48 de ani, s-a întreţinut în timpul facultăţii reparând televizoane. După absolvire, acesta a găsit un job în zona Zhingguancun din Beijing, care şi-a câştigat reputaţia de Silicon Valley a Chinei.

Tsinghua a creat ceea ce a devenit mai târziu Unigroup în 1988. În privatizarea din 2010, o companie controlată de Zhao a devenit al doilea mare acţionar al Unigroup după universitate.

Zhao a strâns o avere de cel puţin 2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Acesta a anunţat că a donat 100 milioane de dolari pentru educaţie şi-şi va lăsa cea mai mare parte a averii universităţii din Beijing.

„Educaţia mi-a schimbat viaţa, am o pasiune pentru sectorul educaţiei“, afirmă Zhao. „Am promis să donez 70% din averea personală Universităţii Tsinghua“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO