Business Internaţional

Cioloş: Programul Operaţional Regional s-a deblocat deja după discuţia cu comisarul Corina Creţu

Cioloş: Programul Operaţional Regional s-a deblocat...

Autor: Alice Draghici

22.11.2015, 11:08 381

"Spuneam, ieri (sâmbătă -n.r.), de exemplu, pe Programul Operaţional Regional, că programul era blocat. Ei, s-a deblocat deja, de ieri, după o discuţie cu doamna comisar (comisarul european Corina Creţu -n.r.), pentru că, între timp, am aflat că autorităţile, administraţia de la Ministerul Fondurilor Europene şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale furnizaseră clarificările aşteptate de Comisia Europeană legat de anumite proiecte", a declarat premierul Dacian Cioloş, într-un interviu la postul public de radio, adăugând că, din cele câteva mii de proiecte, era vorba de o sută şi ceva de proiecte în legătură cu care un audit de la Comisia Europeană "mai făcuse nişte verificări".

"Deci, vreau să fie lucrurile clare, ceea ce am spus ieri nu avea nicio legătură cu implementarea proiectelor în teritoriu, era vorba de relaţia dintre Guvern şi Comisia Europeană pe rambursarea unor fonduri. Dar şi această rambursare am primit informaţia ieri seară că începe foarte curând, pentru că lucrurile au fost clarificate şi de asta este bun şi contactul direct cu Comisia Europeană, pentru a nu pierde prea mult timp atunci când trebuie clarificate anumite lucruri", a arătat primul-ministru.

Potrivit premierului, România are, probabil, un grad de absorbţie a fondurilor europene "cam la 60 la sută" şi, dacă lucrurile merg bine, se va ajunge la "undeva în jur de 70 la sută".

"Cantitativ e important, pentru că e vorba de bani care intră în sistem şi care ajută economia şi aici ştiţi că am pornit noi mai greu în perioada bugetară 2007-2013, s-au mai recuperat pe parcurs. Acum suntem cam la 60 la sută grad de absorbţie pe fondurile structurale, mai mult un pic pe fondurile de agricultură şi dezvoltare rurală, vom ajunge pe fondurile structurale, dacă lucrurile merg bine, la undeva în jur de 70 la sută", a arătat Cioloş.

De asemenea, prim-ministrul a spus că, pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă şi absorbţia calitativă a fondurilor europene.

"Eu aş vrea să ne concentrăm şi pe unde ajung banii şi care sunt rezultatele investiţiilor respective, pentru că, altfel, ne furăm căciula. Noi spunem că absorbim o anumită sumă de bani, dar dacă economia nu evoluează şi dacă calitatea veţii oamenilor nu se îmbunătăţeşte prin absorbţia banilor respectivi, o să ne trezim în 2020 sau 2025 când n-o să mai fie fonduri structurale că n-am recuperat un anumit decalaj faţă de alte ţări europene. De asta e important să fie şi absorbţie calitativă", a spus Cioloş, adăugând că este nevoie de atenţie atunci când "se face o selecţie a proiectelor şi unde ducem banii respectivi".

Premierul Dacian Cioloş menţiona, joi, după o întâlnire cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, că Programul Operaţional Regional a fost blocat după ultimul audit al CE, dar se încearcă deblocarea rapidă a acestuia pentru a reîncepe plăţile, astfel încât să se reducă pe cât posibil din pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO