• Leu / EUR4.7320
  • Leu / GBP5.2698
  • Leu / USD4.1950
Business Internaţional

Cipru a ajuns în pragul falimentului pentru că prăbuşirea sectorului bancar colosal sufocă economia reală prea fragilă. Depozitele sunt de cinci ori mai mari decât PIB-ul. Cine urmează?

Cipru a ajuns în pragul falimentului pentru că prăbuşirea sectorului bancar colosal sufocă economia reală prea fragilă. Depozitele sunt de cinci ori mai mari decât PIB-ul. Cine urmează?

Autor: Bogdan Cojocaru

20 mar 2013 4792

Guvernul Ciprului este atât de secătuit de bani, încât naţionalizarea de­pozitelor bancare - o sursă sigură şi rapidă de lichiditate - i-a fost dată drept cel mai puţin păgubitoare soluţie pentru sal­varea sistemului bancar uriaş. De­pozitele băncilor din Cipru depăşesc de cinci ori PIB-ul, dar cea mai mare parte a acestor bani nu ajunge în economia reală. În UE sunt mai multe state cu sisteme bancare exagerat de mari, iar dacă turbulenţele din Cipru vor degenera într-o migrare a capitalului şi o criză de neîncredere în siguranţa eco­nomiilor, aşa cum avertizează analiştii, problema se pune cine ar putea ajunge în aceeaşi situaţie cu Ciprul. În Luxem­burg, depozitele sunt de 14 ori mai mari decât economia.

Disecţia sistemului bancar cipriot

Cu resurse puţine şi o populaţie mică, dar măcinată de conflicte etnice, Ciprul a căutat să se dezvolte transformându-se în paradis fiscal, ceea ce a făcut ca activele bancare din această ţară să crească de la 78 miliarde euro în 2007, înainte de intrarea în zona euro, la 126,4 miliarde euro la sfârşitul lunii ianuarie, sumă de şapte ori mai mare decât PIB-ul, scrie Bloomberg.

Ca şi în cazul Islandei, o altă economie minusculă în comparaţie cu mărimea sectorului bancar, investitorii care au apelat la băncile cipriote au urmărit dobânzi pentru depozite mai atractive în condiţiile în care randa­mentele din alte state din zona euro deveneau tot mai mici. Băncile cipriote plăteau în ianuarie o dobândă medie de 4,45% la depozitele constituite pentru mai puţin de doi ani, faţă de 4,25% în 2008, potrivit datelor băncii centrale cipriote.

Banca Centrală Europeană a redus de la 4% la 0,75% dobânda de politică monetară în aceeaşi perioadă, iar băncile germane şi-au micşorat dobânzile de la 4,01% la 1,5%.

Din depozitele de aproape 70 miliarde euro deţinute de clienţii nonbancari la băncile din Cipru la sfârşitul lunii ianuarie, 21 miliarde euro, sau 31% din total, au provenit de la clienţi din afara zonei euro, iar 7% de la alte ţări din uniunea monetară. Ruşii, persoane fizice sau juridice, au 31 miliarde euro în depozite în Cipru, potrivit calculelor Moody's. Mai mult de o treime din filialele Bank of Cyprus, care deţinea 27% din depozitele ţării la sfârşitul lunii septembrie, sunt în Rusia. Cele mai mari bănci cipriote care ar trebui "salvate" prin bailout-ul de zece miliarde de euro stabilit de zona euro la sfârşitul săptămânii trecute - Marfin şi Bank of Cyprus - cumulau în 2011 active de nu mai puţin de 82 miliarde euro, de 4,6 ori mai mult decât PIB-ul. Raportul este mare, dar nu singular, fiind, de exemplu, inferior celui dintre activele băncilor elveţiene Credit Suisse şi UBS şi economia Elveţiei. Dar o mare parte din investiţiile colosale care intră în Cipru sunt doar în tranzit. Mulţi bani veniţi din Rusia se întorc în Rusia, scrie La Tribune.

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7320
Diferență: -0,0359
Ieri: 4.7317
Azi: 4.1950
Diferență: -0,5241
Ieri: 4.2032
Azi: 5.2698
Diferență: 0,076
Ieri: 5.2680
Azi: 4.2702
Diferență: 0,3973
Ieri: 4.2588