Business Internaţional

Cipru ar putea înfiinţa un "fond de solidaritate naţională" pentru a evita taxarea depozitelor

Cipru ar putea înfiinţa un "fond de solidaritate...

Autor: Marius Oncu

21.03.2013, 14:32 569

Cipru ia în calcul înfiinţarea unui "fond de solidaritate naţională", a afirmat un lider politic de la Nicosia, după ce preşedintele a discutat joi dimineaţă cu reprezentanţii partidelor pentru evitarea introducerii unei taxe pe depozitele bancare, cerută de zona euro în schimbul unui ajutor extern.

Anunţul a fost făcut de unul dintre şefii Partidului Conservator, scrie cotiodianul britanic The Guardian.

Politicianul cipriot nu a explicat ce ar putea include fondul naţional, însă informaţiile recente din Cipru sugerează că ar putea fi vorba de active ale fondurilor de pensii, diverse active ale statului şi chiar proprietăţi aparţinând Bisericii Ortodoxe din Cipru.

Statele zonei euro au cerut guvernului de la Nicosia să facă rost din resurse proprii 5,8 miliarde de euro pentru a primi împrumuturi de 10 miliarde de euro, necesare stabilizării finanţelor statului şi sectorului bancar.

Potrivit acordului anunţat sâmbătă de reprezentanţii ţărilor euro, Cipru ar fi trebuit să instituie o taxă de 6,75% pe depozitele mai mici de 100.000 şi de 9,9% pentru cele peste acest nivel. Taxa a fost respinsă marţi de Parlamentul cipriot. Autorităţile încearcă să alcătuiască un nou plan pentru a asigura resursele financiare de aproape 6 miliarde de euro.

Guvernul s-ar putea întruni la ora 18:00 pentru a discuta propunerea de înfiinţare a unui fond de solidaritate naţională.

Un vot asupra unui nou plan de strângere a fondurilor de aproape 6 miliarde de euro nu va mai avea loc joi, conform aşteptărilor, a sugerat preşedintele Parlamentului de la Nicosia, citat de The Guardian. Liderii politici nu mai luat în calcul joi dimineaţă introducerea unei taxe pe depozitele bancare, a adăugat el.

În acest context, băncile din Cipru vor rămâne închise până marţi, pentru a evita retrageri masive din depozite.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat deja că în lipsa unui acord de asistenţă din partea UE şi FMI, care să asigure solvabilitatea băncilor, va opri de luni mecanismul prin care instituţiile de credit cipriote accesează lichiditate de urgenţă de la BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO