Business Internaţional

Cipru, tot mai aproape de colaps: Parlamentul nu va vota taxa pe depozitele bancare

Cipru, tot mai aproape de colaps: Parlamentul nu va vota...

Autor: Radu Racu

19.03.2013, 10:21 3444

Parlamentul cipriot se pregăteşte să respingă marţi măsura de taxare a depozitelor bancare cerută de acordul financiar intranaţional încheiat cu UE, o situaţie care împinge statul insular mai aproape de un colaps bancar, scrie Reuters.

 

"La cum arată situaţia acum, nu va trece", a declarat purtătorul de cuvânt al legislativului de la Larnaca, Cristos Stilianides, referindu-se la amendamentul care prevede taxarea cu 6,75% a depozitelor bancare de până în 100.000 de euro şi cu 9,9% a celor care depăşesc acest prag.

 

Partlamentul din Cipru este aşteptat să se reunească marţi, la ora 16:00.

 

Executivul de la Larnaca are nevoie de 17 miliarded e euro pentru a salva ţara de la colaps financiar, sumă care însă, dacă ar fi împrumutată integral de la UE ar împovăra prea mult datoria externă a ţării.

Soluţia la care au ajuns miniştrii de finanţe europeni după o partidă de negocieri de 10 ore din noapte de vineri spre sâmbătă a fost un ajutor financiar de 10 miliarde de euro, restul de finanţare urmând să provină din taxarea depozitelor bancare, o situaţie fără precedent în UE. Taxa direcţionată în speciale înspre depozitele ruşilor non-rezidenţi în Cipru, despre care se estimează că ocupă jumătate din totalul depozitelor, ar fi trebuit să aducă la buget 6 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO