Business Internaţional

Ciprul, care va prelua luna viitoare preşedinţia UE, preferă să fie ajutat de Rusia în locul UE

Ciprul, care va prelua luna viitoare preşedinţia UE, preferă să fie ajutat de Rusia în locul UE

Foto AFP Photo/PIO/HO

Autor: Andrei Cîrchelan

20.06.2012, 00:03 473

Ciprul negociază un ajutor financiar în valoare de 5 mi­liarde euro din partea Rusiei pentru a-şi finanţa băncile puternic expuse pe datoria greacă, autorităţile cipriote preferând banii Kremlinului deoarece un împrumut rusesc ar veni cu mai puţine condiţii decât un ajutor de la UE, potrivit presei internaţionale.

Expunerea Ciprului pe datoria greacă se ridică la aproximativ 23 de miliarde de euro, depăşind astfel Produsul Intern Brut al ţării, de aproximativ 17,7 miliarde euro, potrivit The New York Times.

Liderii ciprioţi spun că nu vor ca ţării să i se impună aceeaşi austeritate care sufocă economia greacă. Una dintre principalele mize pentru Cipru este posibilitatea de a menţine impozitarea companiilor la 10%, cel mai scăzut nivel din UE.

Anul trecut, Ciprul a mai primit de la Rusia un împrumut de 2,5 miliarde euro pe trei ani cu o dobândă de 4,5%, mai scăzută decât nivelul din piaţă. Ciprul are nevoie acum de cel puţin 1,8 miliarde de euro pentru a-şi susţine sistemul bancar şi speră să obţină împrumutul din partea Rusiei până la sfârşitul săptămânii.

Ciprul urmează să preia prin rotaţie preşedinţia UE la 1 iulie. De aceea, analiştii consideră că împrumutul venit din partea Rusiei ar crea o relaţie indezirabilă între Kremlin şi conducerea politică a UE, mai ales prin prisma faptului că preşedintele Ciprului Demetris Christofia (foto) este singurul lider comunist din UE şi un cunoscut apropiat al preşe­dintelui rus Vladimir Putin, autointi­tulându-se "oaia roşie a Europei".

În Cipru există aproximativ 50.000 de vorbitori de limba rusă, la o populaţie de 1,1 milioane.

Rusia pune deoparte 40 mld. dolari pentru situaţii de urgenţă provocate de zona euro

Rusia pregăteşte un mecanism de rezervă în valoare de 40 miliarde dolari pentru a contracara rapid efectele eventualelor probleme cauzate de criza din Europa, potrivit ministrului de finanţe rus Anton Siluanov, citat de Financial Times. Mecanismul se bazează pe "fondul de rezervă" şi "fondul de ajutor social" şi va fi folosit pentru ajutarea "oamenilor nevoiaşi" şi a "companiilor de importanţă sistemică".

Cele două fonduri au o valoare totală de aproximativ 145 de miliarde de dolari. Fondul de rezervă va fi alimentat anul acesta cu echivalentul în ruble a 24,4 miliarde dolari, iar în 2013 cu echivalentul a 15,4 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO