Business Internaţional

Circa 10.000 de imigranţi, blocaţi în Grecia la frontiera cu Turcia

Circa 10.000 de imigranţi, blocaţi în Grecia la...

Autor: Roxana Maciuca

01.03.2016, 17:58 101

Zeci de mii de imigranţi se află în Grecia, încercând să părăsească ţara pentru a urma ruta balcanică şi a se îndrepta spre ţări cu stabilitate economică mare precum Germania şi Suedia.

Potrivit poliţiei din Grecia, aproximativ 10.000 de persoane erau blocate, marţi, în punctul de frontieră Idomeni, aşteptând să poată trece în Macedonia, în condiţii care le pun în pericol sănătatea.

Sute de corturi se află la frontiera dintre cele două state, patrulată de sute de poliţişti macedoneni.

În cursul zilei de luni, autorităţile macedonene nu au permis decât trecerea a 30 de refugiaţi.

Înaltul Comisariat al ONU (UNHCR) pentru Refugiaţi a atras atenţia asupra crizei imigranţilor din Europa, subliniind că Europa se confruntă "cu o criză umanitară autoindusă". UNHCR a criticat inconsistenţa politicilor europene, argumentând că "produc suferinţă şi riscuri inutile".

Austria a impus în urmă cu zece zile restricţii la graniţele sale, stabilind cote de imigranţi care pot primi permisiunea de a intra în ţară, cote care permit doar 3.200 de sosiri zilnice.

Grecia a criticat aceste măsuri şi a avertizat asupra unei crize umanitare care s-ar putea declanşa în ţară, dacă statele balcanice decid să-şi închidă frontierele pentru extracomunitari. Şi organizaţia Human Rights Watch a criticat măsurile impuse de Austria numindu-le "discrimatorii" faţă de imigranţi.

Unii imigranţi aşteaptă în punctul de frontieră Idomeni de mai bine de o săptămână să poată intra în Macedonia. Sute de mii de persoane ajung zilnic în tabăra de la frontira celor două state.

UNHCR a anunţat, marţi, că peste 131.000 de imigranţi au intrat în Europa în primele două luni ale anului, după ce au traversat Marea Mediterană, dintre care peste 122.000 au sosit pe ruta Turcia-Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO