Business Internaţional

Citigroup strange 20 mld. $ ca sa scape de datoria la stat

10.12.2009, 23:14 18

Citigroup planuieste sa stranga 20 mld. dolari (13,5 mld. euro)printr-o vanzare de actiuni, bani pe care banca intentioneaza sa iifoloseasca pentru a rambursa statului fondurile pe care le-a primitprin intermediul programului TARP pentru a evita un colaps intimpul crizei financiare, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

Dick Parsons, presedintele bancii, a declarat ca poarta discutiicu organele de reglementare pentru a i se permite Citigroup saramburseze fondurile pe care le-a primit de la guvernul StatelorUnite. "Noi credem ca Citigroup poate sa ramburseze fondurile, insain prezent noi discutam aceasta problema cu organele dereglementare", a spus el.

Banca doreste sa ramburseze statului cat mai repede banii inparte pentru a evita restrictiile ce urmeaza a fi impuse asuprapachetelor de bonusuri pe 2009.

Rivala Bank of America a vandut actiuni de 19,3 mld. dolarisaptamana trecuta si a anuntat ca a returnat in totalitate cele 45mld. dolari pe care le primise sub forma de imprumut de la stat. Inluna iunie, principalele banci din SUA, printre care Goldman Sachs,JPMorgan Chase si Morgan Stanley au returnat statului banii pe careacesta ii oferise jucatorilor din sistem in timpul crizeifinanciare.

La inceputul saptamanii, Thomson Reuters a anuntat ca Citigroupa avut anumite neintelegeri cu reprezentantii guvernului americanprivind suma pe care banca ar trebui sa o stranga pentru a rambursabanii contribuabililor, potrivit unor surse apropiate care sunt deparere ca discutiile s-ar putea prelungi timp de mai multesaptamani sau chiar luni.

Citigroup a primit anul trecut 45 mld. dolari prin intermediulprogramului TARP, in doua transe, pentru a evita intrarea infaliment. Cel de-al treilea ajutor de la stat a venit in acest an,cand guvernul a fost de acord sa converteasca 25 mld. dolari inactiuni comune ale grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO