Business Internaţional

Ciudăţenia noilor teste de stres pentru stabilitate financiară în Europa

Ciudăţenia noilor teste de stres pentru stabilitate...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.07.2016, 16:41 301

Cum băncile europene ţipă că sunt sufocate de dobânzile negative şi cum prin Italia bântuie o criză bancară, pieţele aşteaptă cu nelinişte rezultatele noilor teste de stres bancare care vor fi anunţate vineri târziu.

Totuşi, oricât de importante ar fi acum aceste teste, gândite anul trecut, unii analişti le consideră o oportunitate pierdută de a oferi o analiză amplă a stării de sănătate a sistemului bancar european, scrie The Guardian. Sunt analizate doar 51 de bănci, faţă de 124 în 2014, şi nu vor fi acordate calificative de “a trecut” sau “a picat” ca în trecut.

Din cele 51 de bănci supuse analizelor Autoritatăţii Bancare Europene (EBA), doar Banco Monte Paschi di Siena (MPS) din Italia nu a reuşit să treacă testele din urmă cu doi ani.

“Credem că este o oportunitate ratată că testele EBA 2016 nu vor fi folosite pentru o verificare mai amănunţită a sănătăţii sistemului bancar din Europa. Ar fi fost important mai ales pentru că în unele ţări băncile mai mici  sunt mai puţin sigure. S-ar fi putut insista pe includerea mai multor bănci, nu pe reducerea numărului de subiecţi”, spune Tomas Kinmonth, analist la banca olandeză Abn Amro.

Analiştii de la Credit Suisse spun că este ceva neobişnuit ca rezultatele testelor de stres să nu aibă calificativele “a trecut” sau “a picat”.  

“Ideea, credem noi, este de a evita reacţiile negative ale pieţelor dacă un număr de bănci <<pică>>”.

Pieţele îşi vor putea totuşi da seama care bănci sunt mai slabe după publicarea rezultatelor, vineri târziu. O mare parte din atenţie este îndreptată spre MPS, salvată prin bailout deja de două ori. Banca ar avea nevoie de şi mai mult capital.

EBA a explicat că aceste 51 de bănci reprezintă aproximativ 70% din sectorul bancar al UE. Însă nicio bancă din Portugalia, Cipru sau Grecia nu este suficient de mare pentru a fi inclusă în teste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO