Business Internaţional

Coface: Creşterea economică mondială încetineşte în 2016 şi va rămâne sub 3%

Coface: Creşterea economică mondială încetineşte în...

Autor: Georgiana Mihalache

11.08.2016, 11:35 192

Creşterea economică mondială în anul 2016 va rămâne sub procentul de 3% în 2016, în scădere cu 0,2 puncte, iar cele mai mari trei economii ale lumii, SUA, Japonia şi China, au fost afectate de creşterea insolvenţelor companiilor, generând un val de şoc şi în regiunile apropiate, potrivit estimărilor realizate de Coface, companie specializată în asigurări de credit.

Pentru al şaselea an consecutiv, creşterea economică la nivel mondial nu va depăşi pragul de 3%, în contextul în care lipsa pieţelor de desfacere şi inflaţia slabă au dus la instabilitatea preţurilor, arată analizele Coface.

Japonia şi Statele Unite au fost retrogradate la nivelul A2 de risc de insolvenţe în ceea ce priveşte modul în care se realizează plăţile între parteneri, iar China a fost retrogradată la B. În SUA, insolvenţele companiilor au crescut pentru prima dată din 2010.

Fragilitatea Statelor Unite se răspândeşte şi asupra Canadei, retrogradată la nivelul A3, iar instabilitatea celor două mari puteri din Asia, China şi Japonia, are efecte asupra unor ţări precum Coreea de Sud şi Singapore, mai arată estimările Coface.

Creşterea economică în zona Euro nu va fi afectată în 2016, estimată de Coface la 1,7% în acest an, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al ratelor scăzute ale Băncii Centrale Europene care au influenţat pozitiv marjele întreprinderilor.

Ţările europene în care s-a observat o scădere a riscului de insolvenţe sunt Franţa, actualizată la A2, şi Italia, la A3.

Coface a realizat o upgradare de rating al riscului de ţară privind comportamentul de plată al companiilor pentru patru ţări din regiune, România, Letonia, Lituania şi Slovenia. Dintre acestea, România şi Letonia au evoluat de la B la A4, iar Lituania şi Slovenia au avut o creştere din A4 în A3

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO