Business Internaţional

Cofeina din sânge ar putea reduce grăsimea corporală şi riscul de diabet

Cofeina din sânge ar putea reduce grăsimea corporală...

Autor: Andreea Tobias

10.05.2025, 12:47 66

Nivelurile mai ridicate de cofeină în sânge ar putea contribui la reducerea cantităţii de grăsime corporală şi, implicit, la scăderea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Cercetătorii de la Institutul Karolinska, Universitatea din Bristol şi Imperial College London au analizat date genetice de la aproape 10.000 de persoane, concentrându-se pe variaţiile genelor CYP1A2 şi AHR, care influenţează viteza de metabolizare a cafeinei în organism.

„Concentraţiile plasmatice mai ridicate de cafeină, prevăzute genetic, au fost asociate cu un IMC mai scăzut şi cu o masă grasă totală mai redusă," au notat cercetătorii citaţi de Science Alert.

„În plus, concentraţiile plasmatice mai ridicate de cafeină au fost asociate cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2".

Aproximativ jumătate din efectul cafeinei asupra reducerii riscului de diabet pare să fie mediat prin scăderea indicelui de masă corporală (IMC).

Cercetătorii explică acest efect prin capacitatea cafeinei de a stimula termogeneza (producţia de căldură) şi oxidarea grăsimilor în organism, ambele jucând un rol important în metabolismul general.

Interesant este că studiul nu a găsit nicio legătură între nivelurile de cofeină din sânge şi bolile cardiovasculare, inclusiv fibrilaţia atrială, insuficienţa cardiacă sau accidentul vascular cerebral.

„Având în vedere consumul extins de cofeină la nivel mondial, chiar şi efectele sale metabolice minore ar putea avea implicaţii importante asupra sănătăţii", au subliniat autorii studiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels