Business Internaţional

Colapsul Lehman Brothers trage in jos micii investitori germani

19.10.2008, 16:53 20

Pentru institutii financiare din intreaga lume, prabusirea Lehman Brothers a transformat ceea ce era in principal o criza a sectorului ipotecar american intr-o criza financiara globala al carei sfarsit este inca departe de a fi sigur. Pentru zeci de mii de investitori germani individuali cu investitii modeste, efectele prabusirii Lehman sunt mult mai directe, scrie International Herald Tribune.
Greseala lor, spun acestia acum, a fost sa-i creada pe bancherii care le-au spus ca investitiile sunt in siguranta. Milioane de germani au achizitionat un tip popular de derivate purtand denumirea Zertifikate, ce pareau sa garanteze siguranta. Cand
s-a prabusit, Lehman a luat dupa ea 500 milioane de euro ce apartineau unui numar de 60.000 de mici investitori, conform Institutului German pentru Protectia Investitorilor.
Consultantii de investitii au facut o campanie agresiva de marketing acestor certificate, determinand oamenii sa renunte la conturile de economii sigure, dar cu dobanzi scazute, in favoarea acestora.
Micii investitori germani au facut exact ce au facut mii de bancheri de investitii din intreaga lume cu derivatele de credit care au dus pietele atat de jos: au achizitionat ceva nestiind ce riscuri implica. Insa nici un guvern nu-i va recapitaliza probabil pe micii investitori dupa cum au promis oficialii sa faca in cazul marilor banci al caror colaps ar ameninta sistemul financiar. In acelasi timp, acesti investitori au sanse foarte reduse de a-si recupera banii in urma procedurilor de faliment in cazul Lehman.
"Acesta este sfarsitul. Detinatorii de certificate nu vor primi nimic", a declarat Volker Pietsch, director al Institutului de la Berlin.
Certificatele au aparut ca mijloc de a-i atrage pe germani inapoi pe pietele financiare. In esenta, acestea sunt produse financiare structurate, versiuni mai mici ale instrumentelor financiare pe care bancherii le folosesc pentru administrarea riscurilor.
Certificatele s-au bazat pe un mesaj de marketing care dadea asigurari ca acestea sunt mai sigure decat actiunile, un punct esential pentru germanii cu aversiune fata de risc. Acestea sunt tranzactionate pe mici burse germane.
Actualul volum de certificate se situeaza la 130 de miliarde de euro in Germania, de departe cea mai mare piata de retail din lume, conform German Derivatives Association.
Exista 340.000 de tipuri diferite, emise de mari banci europene si americane, insa actualele conditii ar putea schimba situatia.
In cazul anumitor certificate, investitorii sunt asigurati ca vor primi cel putin volumul investit, in schimbul limitarii castigurilor ce ar fi obtinute de acestia in urma cresterii actiunilor sau indicilor de care erau legate acestea. Altele permit investitorilor sa profite din scaderea preturilor, permitandu-le acestora sa desfasoare operatiuni de short selling.
In mod esential, investitorul individual nu cunoaste direct actiunile sau indicii care stau la baza certificatelor. Certificatele iau forma unor obligatiuni la purtator si depind de bonitatea investitorului.
Lehman Brothers nu a vandut direct catre clientii germani, de aceasta operatiune ocupandu-se banci ca Dresdner Bank sau Citibank, si mici banci ca Frankfurter Sparkasse, cunoscuta ca Fraspa.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO