Business Internaţional

Coloşii politcii greceşti: Venizelos vs. Samaras

Coloşii politcii greceşti: Venizelos vs. Samaras

Foto: AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

06.05.2012, 18:14 413

Alegerile parlamentare, de azi, din Grecia vor indica măsura în care populaţia elenă mai este dispusă să continue reformele solicitate de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Deşi cele două partide principale, PASOK şi Noua Democraţie, susţin continuarea măsurilor de austeritate, voturile ar putea introduce nu mai puţin de zece partide în parlament, ceea ce ar produce instabilitate politică şi ar ameninţa apartenenţa Greciei la zona euro, potrivit presei internaţionale.

Partidul care stabileşte o majoritate în parlament va desemna premierul, care va forma guvernul şi îşi va implementa programul politic şi economic.

"Reformatul" Samaras este favorit

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, favorit pentru poziţia de premier este liderul conservatorilor Noua Democraţie, Antonis Samaras(FOTO), un economist şi politician veteran în vârstă de 61 ani. În cariera sa politică, Samaras a fost ministru de finanţe în 1989, ministru de externe în 1989-1990 şi 1990-1992, după care a fost ministru al culturii în 2009, potrivit Bloomberg.

Campania partidului condus de Samaras are în program măsuri precum reducerea aparatului guvernamental, reducerea taxelor pentru companii, extinderea vânzării de active ale statului şi orientarea cheltuielilor publice către infrastructură. Noua Democraţie vrea, de asemenea, ca după ce va ajunge la guvernare să renegocieze acordurile de bailout încheiate cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

Samaras poate fi considerat, în acelaşi timp, un "reformat". Iniţial, el s-a opus pachetului de finanţare externă menit să împiedice un faliment al Greciei şi a fost un adversar al austerităţii. Din cauza încăpăţânării lui Samaras, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a văzut nevoit să îl roage pe politician să "nu mai facă jocuri politice". Acum, Samaras şi-a luat imaginea unui campion al reformelor solicitate de UE şi a principalei speranţe a Europei pentru stabilitate politică în Grecia.

Veteranul Venizelos

Profestorul de drept constituţional Evangelos Venizelos, 55 ani, are o experienţă vastă în guvernare, ocupând de-a lungul timpului poziţia de vârf în şapte ministere, inclusiv finanţe, apărare, cultură şi justiţie. Liderul PASOK este considerat chiar şi de adversarii politici unul dintre cei mai inteligenţi oameni ai politicii elene, un administrator abil şi perspicace, dar cu comportament de "lup singuratic", scrie Thomson Reuters.

Partidul lui Venizelos a intrat cu a doua şansă în alegeri, pe o platformă în care principala direcţie de acţiune este relaxarea ajustărilor fiscale prin extinderea cadrului temporal de implementare de la doi la trei ani. Astfel, PASOK propune menţinerea cursului stabilit de guvernarea anterioară, dar cu o schimbare a temporizării.

Contextul alegerilor

Grecii se găsesc în faţa unei decizii pe care o vor lua cu gândul la perspectiva unor noi şi greu suportabile măsuri de austeritate, care vin împreună cu cel mai recent pachet de finanţare externă. Mulţi alegători, deşi nu vor ca Grecia să iasă din zona euro şi să se revină la drahmă, ar putea alege răul cel mai mic, sprijinind partidul care le promite că se va conforma în mai mică măsură cerinţelor creditorilor externi.

Economia Greciei s-a contractat cu 13% în ultimii trei ani, iar bursa de la Atena a pierdut aproximativ două treimi din valoare de la ultimele alegeri parlamentare, din octombrie 2009, când PASOK a venit la putere şi a constatat că datoria ţării fusese raportată greşit de Noua Democraţie.

Un rezultat neconcludent în alegeri ar însemna instabilitate politică, care ar pune sub semnul întrebării ajutorul extern şi, în cele din urmă, apartenenţa grecilor la zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO