Business Internaţional

Comerţul mondial în 2019: Puneţi-vă centurile de siguranţă!

Comerţul mondial în 2019: Puneţi-vă centurile de...

Autor: Catalina Apostoiu

03.01.2019, 11:34 1405

Conflictele comerciale şi-au pus amprenta asupra anului 2018. Există oare speranţă că noul an va aduce o schimbare în bine?

“Să recunoaştem, 2018 a fost un an catastrofal”, spune Claudia Schmucker, expert comercial în cadrul Consiliului German pentru Relaţii Externe (DGAP), potrivit Deutsche Welle.

Se vor îmbunătăţi lucrurile în 2019? “Bineînţeles, există speranţă, dar pe de altă parte, lucrurile ar putea rămâne la fel având în vedere cât de imprevizibil este preşedintele american”.

Se pare că disputele comerciale dintre SUA şi China ne vor ţine pe jar şi în noul an. Cele două părţi s-au pus de acord asupra unei pauze de 90 de zile, ceea ce înseamnă că nu-şi vor impune tarife mai mari reciproc până la sfârşitul lunii februarie.

“China va trebui să aprobe măsuri substanţiale în decurs de 90 de zile pentru a negocia un acord de compromise”, potrivit lui Rajiv Biswas, economist IHS Markit.

Ar fi prea optimist să ne aşteptăm ca un acord să fie încheiat în perioada de 90 de zile, consideră Jin Canrong, profesor la Şcoala de Studii Internaţionale de la Universitatea Renmin din China. Acesta este însă încrezător că perioada poate fi prelungită până la finalul anului 2019.

Rolf Langhammer de la Institutul Kiel (IfW) este însă sceptic că anul viitor va fi un an mai bun pentru comerţul mondial.

În 2019, vom şti de asemenea dacă şefii constructorilor auto europeni au avut succes în discuţiile cu Trump. Langhammer crede că probabilitatea impunerii de tarife americane asupra autovehiculelor europene este redusă.

Claudia Schmucker este sigură însă că preşedintele american va introduce tarife mai mari pe maşini pentru că este posbil ca consilierii lui Trump să nu reuşească să-l convingă pe acesta că tarifele vor avea un impact negativ asupra economiei americane.

Reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului va constitui cu siguranţă o prioritate în 2019. “Nu este timp de pierdut. Ceva trebuie să se întâmple în 2019”, spune Schmucker.

Noul an va fi marcat de o nesiguranţă în creştere în comerţul mondial. “Aceasta înseamnă că interesul faţă de investiţii pe termen lung va fi în scădere”, susţine Schmucker, adăugând că acest lucru va avea un impact asupra creşterii economiei mondiale.

Conflictele comerciale ar putea încetini acordurile de investiţii, transferurile de tehnologie, digitalizarea economiilor şi serviciilor. Focusul ar trebui să fie pe aceste noi domenii de activitate, spune Langhammer.

 

Virus-free. www.avast.com
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO