Business Internaţional

Comisar european: Turcia se îndepărtează foarte rapid de aderarea la Uniunea Europeană

Comisar european: Turcia se îndepărtează foarte rapid...

Autor: Marian Avram

18.04.2018, 01:19 163

Comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a declarat, marţi, că Turcia se îndepărtează foarte rapid de Uniunea Europeană, în contextul în care Comisia Europeană a publicat un nou raport critic la adresa Turciei, informează site-ul agenţiei Reuters.

Raportul publicat marţi de către Comisia Europeană analizează evoluţiile Turciei în privinţa aderării la Blocul comunitar şi critică Ankara pentru măsurile represive luate în urma tentativei de lovitură de stat din vara anului 2016. Potrivit raportului, Turcia a regresat în ceea ce priveşte atingerea standardelor europene în materie de drepturi ale omului, a libertăţii de exprimare şi a statului de drept, iar ”întărirea puterilor prezidenţiale aduce atingere democraţiei din această ţară”.

”Turcia continuă să se îndepărteze cu paşi rapizi de Uniunea Europeană, mai ales în privinţa statului de drept şi a drepturilor fundamentale ale omului. Comisia a îndemnat în repetate rânduri Turcia să inverseze această tendinţă negativă”, a declarat Hahn.

De asemenea, Comisia Europeană recomandă Turciei să ridice starea de urgenţă instituită în urma puciului din 2016 şi care permite preşedintelui şi Guvernului să ocolească Parlamentul în adoptarea de noi legi şi să suspende drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. Uniunea Europeană atrage atenţia Turciei că, de la introducerea stării de urgenţă, peste 150.000 de persoane au fost arestate.

De cealaltă parte, Guvernul de la Ankara consideră că este tratat incorect de Uniunea Europeană. Bekir Bozdag, purtătorul de cuvânt al Guvernului turc, a afirmat că raportul Comisiei este lipsit de obiectivitate şi este incorect faţă de Turcia.

În urmă cu o lună, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a precizat că aderarea la UE rămâne un obiectiv strategic pentru Ankara.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranţi, însă măsurile luate de preşedintele Recep Tayyip Erodgan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.

Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO